Nemcsak a minősítési eljárást, de a tanfelügyeleti látogatásokat is elkerülhetik azok a pedagógusok, akiknek már csak néhány évük van hátra a nyugdíjig. Bizonyos esetekben a felmentés nem automatikus – tudta meg a Magyar Nemzet.

Durván kétéves kipróbálási időszak után idén ősszel indul élesben az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, más néven tanfelügyelet. A minőség-ellenőrzésen ötévente egyszer kell átesniük a pedagógusoknak, és elvileg senki sem veszítheti el az állását egy-egy gyenge szereplés miatt, ennek ellenére a tanárok egy része tart a szakértői látogatásoktól. Elsősorban az idősebb kollégák élik meg rosszul az ellenőrzések bevezetését, sokan nem értik, miért „zaklatják" őket még a pályájuk végén is revizorok, amikor már annyi mindent letettek az asztalra, ráadásul az életpályamodell egyébként is tartalmaz minősítési eljárásokat.

Számukra jó hír, hogy bizonyos feltételek esetén mentesülhetnek az ellenőrzés alól. Ismeretes, az előmeneteli rendszer részét képező minősítések a köznevelési törvény szerint nem kötelezők azoknak, akik 2023-ig elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt. Tanfelügyelet esetén a törvény nem rendelkezik ilyen mentességről, a köznevelési államtitkárságtól viszont úgy tudjuk, a gyakorlatban mégis figyelnek arra, hogy az idősebb tanárokat már „békén hagyják". A tárca tájékoztatása szerint a tanfelügyeletet szervező Oktatási Hivatal (OH) figyelembe veszi a pedagógusok életkorát, és azoknál, akik öt éven belül elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, nem terveznek tanfelügyeleti látogatást. Előfordulhat azonban, hogy valakit a kora dacára mégis besorolnak tanfelügyeletre. A tárca szerint ilyen a korengedményes nyugállományba vonulás esetén történhet. Ezek az óvónők és tanárok szintén megúszhatják az ellenőrzést, de nekik külön kérniük kell. Az államtitkárság közölte: ha egy érintett pedagógus jelzi az OH-nak, hogy 2016-ban nyugdíjba vonul, mert eléri a 40 év szolgálati időt, továbbá csatolja a felmentés megkezdéséről vagy várható időpontjáról szóló iratot, akkor a hivatal nem folytatja le nála az ellenőrzést.

Az OH minden év július 31-ig értesíti azokat, akikre a rá következő évben látogatás vár.

Forrás: mno.hu