A tánc jövője – átképzési program létrehozása a táncművészetben címmel rendeznek nemzetközi konferenciát csütörtökön és pénteken a Műcsarnokban. A kétnapos konferenciát a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ), a Színházi Dolgozók Szakszervezete (Szídosz), a Nemzetközi Színészszövetség (FIA) és a Hivatásos Táncosok Átképzésének Nemzetközi Szervezete (IOPTD) rendezte meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a táncművészet a magyar nemzeti kultúra része, professzionális táncművészeink nyelvi akadályok nélkül mutatják be műsoraikat Magyarországon és külföldön.

A tánc azonban nemcsak művészeti tevékenység, de megterhelő fizikai munka is, a táncművészek pedig általában már akkor pályafutásuk végére érnek, amikor más munkavállalók a legaktívabb éveikbe lépnek – figyelmeztetett. Mint hozzátette,  az életjáradék egyfajta megoldás lehet a táncosok számára, ez nyolc kiemelt együttes tagjainak nyújt segítséget.

A konferencia szervezői azt tűzték ki célul, hogy az érintettek megismerjék azokat a módszereket az átképzés területén, amelyek Európa több országában már jól működnek. Az előadások bemutatják a jól működő holland, belga és brit átképzési programokat, betekintést nyújtanak a közép-európai régió táncművészeinek helyzetébe, valamint megismertetik az eddigi hazai történéseket, törekvéseket – számolt be a helyettes államtitkár.

Krucsainé Herter Anikó emlékeztetett arra, hogy az MTSZ összefogásával két éve elkészült a Nemzeti táncprogram című kiadvány, amely a legfontosabb megoldásra váró problémaként jelöli meg a táncosok életpályamodelljének kialakítását.

Mihályi Győző színművész, a Szídosz elnöke elmondta, a szakszervezetnek mindössze egyetlen, csak táncosokból álló tagintétménye van, mégis igen fontosnak tartják a tanácskozás által felvetett témát.

Mihályi Gábor táncművész, koreográfus, az MTSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a konferencia segít olyan gyakorlatok felkutatásában, amelyek megoldást jelentenek a hazai táncművészek problémáira is.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára szerint a tanácskozás fő kérdése: miként lehet úgy vonzóvá tenni a táncművész pályát, hogy a fiatalok félelem nélkül választhassák hivatásukként. Ehhez tudniuk kell azt, hogy az aktív táncos karrier után is lehetőségük lesz folytatni pályájukat – fűzte hozzá.

Camille Richard, a FIA átképzési projektmenedzsere közölte, a szervezet az EU támogatásával Dance Futures (A tánc jövője) címmel a táncosoknak szóló átképzési és mobilitási programot indított, melynek egyik résztvevője Magyarország.

Elmondása szerint a táncosok többségének 35 éves koráig fel kell készülnie az átképzésre, a program ebben átképzési tervek elkészítésével nyújt segítséget. A program keretében a FIA három országban, köztük Magyarországon rendez szemináriumokat, tanácskozásokat, majd 2018-ig ezek eredményeit összegzik.

A FIA már döntött arról, hogy kiadja az európai táncos útlevelet, így azok a táncosok, akik hazájukban fizetik a szakszervezeti tagdíjat, más európai országokban is részesülhetnek a táncosoknak járó szociális juttatásokból – jelezte.

Hatvani Zsolt egykori táncművész személyes tapasztalatairól számolt be. Mint felidézte, a madridi balettben táncolt nyolc évig, majd Hollandiában dolgozhatott legendás koreográfusokkal, harmincéves kora után azonban elkezdett a jövőjéről gondolkodni. Ekkor felkereste a holland átképzési központ vezetőjét, és úgy döntött, hogy rendezvényszervezést tanul egy brit egyetemen.

Hollandiában azok a professzionális táncosok, akik fizetésük egy százalékát befizetik egy közös alapba, öt évnyi táncos karrier után 10 ezer eurós átképzési támogatást kapnak az államtól, amely tíz évnyi befizetés után már az átképzés teljes költségét fedezi – ismertette a holland példát Hatvani Zsolt.

A kétnapos szakmai konferencia pénteken kerekasztal-beszélgetéssel és a tapasztalatok összegzésével zárul. (op)