Az agyelszívás legújabb trendjeiről és hatásairól szervez szakmai tanácskozást a hétvégén a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete. A szervezet elnöke arra hívja fel a figyelmet: az idegen országokban szerzett tanulmányi vagy munkatapasztalattal bíró fiatalok alkalmazása valódi versenyelőnyt jelenthet a hazai munkaadóknak – írja az mno.hu.

Évek óta erősen sújtja a kelet-közép-európai régiót, így Magyarországot is az agyelszívás, de mit is jelent pontosan a jelenség? Érdemes-e mindenáron küzdeni ellene, vagy lehetnek pozitív hozadékai? Egyebek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesületének hét végi konferenciáján. A magyar diákszervezet és a lengyel Independent Students’Association egyesület közös rendezvényét Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet nyitja meg, és olyan neves előadókat hívtak meg, mint Csák János, Magyarország volt londoni magyar nagykövete, vagy Melegh Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, egyben a délkelet-európai régió migrációs folyamatait kutató SEEMIG projekt vezetője. Az ingyen látogatható konferenciát szeptember 12–13-án a fővárosi Balassi Intézetben tartják.

„Szervezetünk egyik fő mozgatórugója a tudásmegosztás, így a mostani rendezvényünk is azt a célt szolgálja, hogy minél többen, minél többet megtudhassanak a külföldi tapasztalatszerzésről. Hisszük, hogy a magyar munkáltatóknak jó befektetés a rövidebb-hosszabb távú külföldi gyakorlattal, élettapasztalattal rendelkező fiatal szakemberek alkalmazása, ezért igyekszünk a lehető legtöbb támogatást nyújtani a kiutazóknak, az indulásra való felkészüléstől egészen a hazatérésig" – hangsúlyozta lapunknak Berényi Benjámin, az egyesület elnöke.

Hozzátette, az egyesület hasznos információkkal látja el a külföldre készülő egyetemistákat, például a felvételivel, a kollégiummal, a tanulmányi ügyintézéssel, az ösztöndíjakkal vagy az adott célországban jellemző árakkal, megélhetési költségekkel kapcsolatban, emellett közösségi programokat szerveznek a kint lévő magyaroknak. „Kilenc országban – Ausztria, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kína, Németország, Spanyolország, Svájc, Egyesült Államok – vagyunk jelen, mintegy 160 aktív taggal, programjaink között pedig a szakkollégiumi előadásoktól a konferenciákon, kulturális összejöveteleken át a kötetlen sörözésig számos különböző jellegű esemény szerepel. Igyekszünk olyan értelmiségi közeget biztosítani a fiataloknak, amely nemcsak méltó külföldi képviselete hazánknak, de ahol hosszú távú baráti és üzleti kapcsolatokat is építhetnek az érintettek" – emelte ki Berényi Benjámin, hozzátéve: az egyesülethez forduló magyar diákok többsége osztrák, német és brit egyetemekre készül, és a tapasztalatok szerint a többség néhány év elteltével szeretne visszatérni Magyarországra, hogy itthon kamatoztassa megszerzett tudását. Hazatérésüket a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete állásközvetítéssel próbálja segíteni, az elnök közlése szerint több multicéggel is együttműködési megállapodást kötöttek, hogy elősegítsék a magyar munkaerőpiacra való visszailleszkedést.

Forrás: mno.hu