Támogatáspolitikájával a kormány növelné az agráriumból élők számát - jelentette ki Lázár János pénteken Makón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Makói Nemzetközi Hagyma- és Gasztronómiai Fesztivál keretében rendezett mezőgazdasági fórumon a következő időszak legfontosabb kérdésének nevezte, hogy a vidéken lakók miként tudnak boldogulni, kapnak-e munkalehetőséget, és képesek lesznek-e azon a helyen leélni az életüket, ahova születtek.

Hangsúlyozta, a kérdés megoldásához elengedhetetlen az agráriumból élők számának növelése. Az élethivatásszerűen a mezőgazdaságból élők száma jelenleg alig 200 ezerre tehető, ezt közelíteni kellene a 25-30 évvel ezelőtti 500 ezres számhoz. A vidékfejlesztési források legfontosabb célja a kiegészítő és a főállású jövedelmek növelése - tette hozzá Lázár János.

A politikus rámutatott, ha nem növekszik a mezőgazdaság eltartóképessége, a vidék folyamatos leépülésével, elszegényedésével, elvándorlással kell számolni.

Kijelentette: a demográfiai kihívásokra adott válaszképpen nem a járulékfizetők számát szeretnék növelni - bevándorláspolitikával vagy betelepítéssel -, hanem a nemzeti közösséget akarják erősíteni. Inkább a gyermekeinknek szeretnénk több lehetőséget biztosítani, minthogy bárkit, aki nem itt született, ide kössünk, ehhez a világhoz - fogalmazott a miniszter.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár bejelentette, a legfontosabb beruházási támogatásokat még az idén meghirdetik. Elsőként az agrár-környezetgazdálkodási program 176,3 milliárd forintos keretére nyújthatók be pályázatok, várhatóan november 1-jétől.

A politikus előadásában kifejtette, a Makó térségében meghatározó ágazatra, a kertészetre 72 milliárd forintos keretet különítettek el a 2014-2020 uniós költségvetési ciklusban, emellett az öntözésfejlesztésből és a jégvédelmi rendszer kialakításából is jut az ágazatnak.

Az 50 százalékos támogatási intenzitás további 10 százalékkal növelhető kollektív pályázok vagy fiatal gazdák esetében. A támogatási célok között szerepelnek az új építéssel járó beruházások, az eszközbeszerzés vagy az energiahatékonyság növelése - tudatta Kis Miklós Zsolt.

A közvetett támogatási formák között az államtitkár megemlítette a minőségrendszerekhez való csatlakozás megkönnyítését, a termelői csoportok létrehozásának és a működésének elősegítését, valamint az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését célzó beruházások részbeni finanszírozását.