Rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indít a kormány 4,2 milliárd forintból, a tervek szerint a programmal három év alatt 1500 megváltozott munkaképességű ember munkaerőpiaci elhelyezkedését segítik elő - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Czibere Károly megjegyezte: a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedése a nyílt munkaerőpiacon nehézségekbe ütközik, ezért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy ezt támogató hálózatot, megyei tanácsadókkal.

Mint mondta, a programmal szeretnék elősegíteni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek és a munkaadók egymásra találjanak.

Az államtitkár kiemelte, a program célja, hogy aki eddig szociális támogatásból élt, az munkából származó jövedelemmel egészíthesse ezt ki, és megmutathassa, hogy képes értékteremtő munkára. A munkáltatóknak pedig esélyt kívánnak adni arra, hogy megváltozott munkaképességűket foglalkoztathassanak.

Emlékeztetett arra: a kormány más módon is ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, például az általuk készített termékek már nem tartoznak a közbeszerzési törvény alá, a kormány emellett 34 milliárdról 39 milliárd forintra emelte a bértámogatást, idén 900 millió forint fejlesztési támogatást biztosítanak a munkáltatóknak, hogy akadálymentessé tudják alakítani a munkahelyeket. Emellett a rehabilitációs kártyával érkező munkavállalók után nem kell járulékot fizetni, ráadásul ettől az évtől a duplájára emelték a rehabilitációs kártyára jogosultak számát.

Sikerült elérni, hogy öt év alatt 16-ról 30 százalék fölé emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája, vagyis minden harmadik ilyen ember dolgozik a munkaerőpiacon - tette hozzá Czibere Károly.

Az államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorban elmondta: a megváltozott munkaképességűeket szeretnék felkészíteni az elsődleges munkaerőpiacra, ennek érdekében a programban kiemelt szerepe lesz a munkapróba-folyamatnak, amelynek során az érintetek konkrét munkában tudnak jártasságot szerezni, ami a majdani helytállásukat segíti az elsődleges munkaerőpiacon.