Kuti László, elnök
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)

Elolvastam, és arra jutottam, hogy érdemes volt. A könyv világosan állást foglal: mégiscsak létezik a „munkavállalói internacionalizmus”, azaz a különböző országokban a problémák gyakorlatilag azonosak még akkor is, ha a környezet nagyon különböző. De tanulhatunk egymástól és segíthetjük egymást az általános módszerek alkalmazásával a lokális problémák megoldására. Egyértelműen megerősödik, hogy a „szolgáltató szakszervezet” tévút, a „szervező modell” a helyes. Az üzleti alapú szakszervezet helyett a mozgalmi alapúé a jövő, és alapvetően fontos a stratégiai tervezés.

Egyértelmű az is, hogy a szakszervezet tagokból áll, a vezetés pedig szolgálat, az ügy, a tagság szolgálata. Ezért fontos a képzés, a képzett vezető. A legfontosabb pedig, hogy meg kell tanulni beszélgetni, mert ez a tagszervezés, a tagmegtartás, az érdemi munka alapja.

Végeredményben azt mondom: Bill Barry „Megválasztottak – Mi lesz most?” című könyvét nemcsak elolvasni, hanem kézikönyvként is használni kell.

Dr. Mészáros Melinda, elnök
Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA)

Egy folyamatosan változó jogi és társadalmi környezetben érdekvédelmi tisztséget vállalni, a munkavállalókért tenni nap, mint nap komoly akaratot, áldozatvállalást, egyben felkészültséget is igényel. Az állandó jelenlét, a változatos és szerteágazó tevékenység támogatást igényel mind a tagság körében, mind az elméleti és gyakorlati tapasztalatok átadása területén. Ebben nyújt ez a valóban hiánypótló munka segítséget azzal, hogy velünk olvasókkal, tisztségviselőkkel együtt keresi a válaszokat a mindannyiunkban rendszeresen felmerülő és olykor bizony megválaszolatlan kérdésekre.

Merjünk kérdezni, merjünk közösen válaszokat keresni! Számomra ezt a legfőbb üzenetet hordozza Bill Barry „Megválasztottak – Mi lesz most?” című munkája.

Kordás László, elnök
Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ)

Sokan hiszik, ha megválasztják egy tisztségre révbe ért, győzött, túl van a nehezén. Mekkorát téved, aki így látja választási sikerét! A munka csak ilyenkor kezdődik el igazán. Egyeztetések sora, a szükségletek és a lehetőségek, a vágyak és a valóság összehangolása, megalapozott tervezés, mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres legyen a szakszervezet.

Természetesen nincs ez másként azoknál sem, akik több ciklus óta töltenek be vezető tisztséget. Számukra új nézőpontot, és megoldásokat kínál fel a szerző, miként lehet megújulni, hatékonyabbá válni, másokat motiválni. Ismét bebizonyosodott: mindennek alapja a felkészülés. Ez így van Európában, és Amerikában is.

Bill Barry „Megválasztottak – Mi lesz most?” című könyve jó segítséget, biztos alapot ad a frissen, és az újból megválasztott tisztségviselőknek egyaránt. Ajánlom figyelmünkbe!

Földiák András, elnök
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Nem ritkák a munkavállalói érdeksérelmek, a jogtalan munkaadói eljárások, sajnos olykor az emberi méltóságot is sértő, a polgárjogi bűncselekmény határát súroló esetek is előfordulnak. Reméljük, nem gyakran kerül sor szabálytalan és méltatlan intézkedésekre, de azért senki nem lehet biztos abban, hogy nem kerül bajba, és akkor kizárólag, egyes egyedül csak a szakszervezetre számíthat. Nincs más szervezett társadalmi erő, amelyik a fellépéséhez közösségi tekintéllyel és jogi felkészültséggel alátámasztott hátteret képes adni. Többnyire emberileg is csak itt található támasz. Ezt a tényt, egyértelműsége ellenére ma Magyarországon sokan nem látják világosan, és kifejezetten kevesen járulnak hozzá – elsősorban a tagságukkal, valamint az aktivitásukkal –, hogy ez az ő érte is való erő gyarapodjék.

Örömmel fogadjuk tehát Bill Barry „Megválasztottak – Mi lesz most?” című könyvét, nagy szükség van rá, és biztosak vagyunk benne, hogy segít új szakszervezeti közösségek teremtésében, a tisztségviselők felkészültségének és a tagok tudatosságának javításában.