A munka világa jelenleg hatalmas változáson megy keresztül. Szerencsére már egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy az állásinterjút otthonról is le tudjuk bonyolítani, így a munkahely váltás továbbra sem számít lehetetlen küldetésnek. Ez az interjúztatási forma talán kevésbé stresszesnek tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy ez ugyanúgy egy formális állásinterjú és a kiválasztási folyamatban való további részvételünk az itt nyújtott teljesítményünkön múlik – írja az mmonline.hu.

Ezért a video interjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Össze kell írni a kérdéseinket, át kell gondolni az eddigi karrierünket, információkat kell gyűjteni a cégről, ahová pályázunk, átgondolni mik azok a készségeink, amiket kiemelnénk az interjú során és átgondolni a fizetési elvárásainkat. Ugyanekkor érdemes az olyan egyéb, video interjú specifikus dolgokra is figyelmet fordítani, amiknek a hiánya negatívan befolyásolhatja a megítélésünket.

Megfelelő környezet

A video interjúra való felkészülés során válassza ki a megfelelő környezetet. Fontos, hogy olyan szobát válasszon, ahol nem zavarják mások és nyugodtan tud majd beszélgetni az interjúztatóval. Így minimalizálhatja a zajokat és egyéb zavaró tényezőket, amik további stresszt okozhatnának.

A számítógép és a kamera látószögében lévő terület beállítása szintén fontos. Érdemes olyan helyet választani, ahol semmi zavaró nincs a háttérben, csak egy sima világos fal. Ha ez nem megoldható, akkor is inkább olyan helyet válasszunk, ahol a lehető legkevesebb figyelemelterelő tárgy (fotók, feliratok stb.) van a háttérben.

Megfelelő öltözet

A megfelelő öltözet fontos tényező az állásinterjú során. A video interjú is ugyanúgy egy formális interjú, így ilyenkor is oda kell figyelni, hogy professzionálisan nézzünk ki. A melegítő felsőt és a vicces feliratú pólókat hagyjuk meg a hétvégére.

Technikai feltételek

Amikor online interjúzunk, akkor az esetleges technikai problémák is egy extra stresszforrást jelenthetnek. Video interjú során nagyban függünk az eszközeinktől, amik nem mindig működnek tökéletesen. Ezért legalább fél órával az interjú előtt érdemes ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e a webkamera, jó-e a kép minősége valamint, hogy működik e a mikrofon és jó-e a hang minősége.

Természetesen még a legfelkészültebb ember sem tud mit tenni az olyan váratlan eseményekkel, mint például egy áramkimaradás vagy az internet kapcsolat meghibásodása. Ha ilyen helyzet adódna az interjú napján, akkor a legjobb, amit tehet, hogy minél hamarabb jelzi, -közvetlenül és őszintén-, hogy aznap sajnos mégsem tud részt venni az interjún. Gondoljon arra, hogy a másik oldalon is egy ember van, aki tisztában van azzal, hogy ilyen dolgok történnek. Kérjen nyugodtan új interjú időpontot, ez nem utal inkompetenciára. Éppen ellenkezőleg: az azonnali reagálás és a nyílt kommunikáció megerősíti elkötelezettségét és hajlandóságát a folyamatban való részvétel folytatására.

Forrás: mmonline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!