A tervezett új szabályozás értelmében a külföldi munkaerő számára ugyanolyan körülményeket és ugyanolyan bérezést kell majd biztosítani Szlovákiában, mint a hazai munkaerőnek.

A szociális dömping tilalma formájában megjelenő intézkedést a kormány bele akarja foglalni a Munka Törvénykönyvébe, erről Zsolnán a Szakszervezetek Konföderációjának ülésén tájékoztatott Robert Fico kormányfő (a fotón) – írja a hirek.sk.

„Ma Szlovákia olyan ország, ahol akkut hiány van a képzett munkaerőből. A munkaadók részéről egyre erősebb a nyomás az olcsó külföldi munkaerő behozatalára, és mi nem engedhetjük meg, hogy az olcsó munkaerő kinyomja a munkaerőpiacról a szlovákiai munkaerőt” – tájékoztatott Fico.

Mint mondta, ezért teszi bele a kormány  a Munka Törvénykönyvébe a szociális dömping tilalmát. Ez azt jelenti, ha külföldről érkezik a munkaerő a vállalathoz, a munkáltatónak ugyanolyan körülményeket és bért kell biztosítani a számára, mint a hazai dolgozónak.

A következő intézkedés az előzetes nyugdíj intézménye. Ez azokat érinti, akik röviddel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt veszítik el munkahelyüket, vagy azokat, akik korábban szeretnének nyugdíjba menni, esetleg azokat, akiknek olyan foglalkozásuk van, amelyet nem tudnak 62 éves korukig végezni.

„Vonzóbbá szeretnénk tenni az ilyen jellegű nyugdíjba vonulás lehetőségét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezek az emberek nem veszítik el nyugdíjuk egy részét” – közölte Fico.

Forrás: kamaraonline.hu