Ausztrália megszünteti az úgynevezett 457-es munkavállalási vízumot, és egy új rendszert vezet be helyette, amelyben elsősorban hazai állampolgárokat kell alkalmazni éppen az ő érdekükben az üres állásokban, és jobb angolnyelv-tudást, valamint szakmai képzettséget követelnek meg a külföldi munkavállalóktól, jelentette be kedden Malcolm Turnbull miniszterelnök – írja a 24.hu.

Bevándorló nemzet vagyunk, de az ausztrál munkásoknak előnyt kell élvezniük a külföldiekkel szemben a hazai munkaerőpiacon, tette hozzá Turnbull canberrai sajtóértekezletén.

Az egyre csökkenő népszerűséget elszenvedő Turnbull visszautasította azt a vádat, hogy csak azért változtatnák meg a vízumpolitikát, hogy kedvezzenek a jobboldali pártoknak, például az Egy Nemzetnek, amely “nemzetibb” politizálást követel.

A 457-es ideiglenes munkavállalási vízumot 1990-ben vezette be Ausztrália, azzal a céllal, hogy jobban az országba tudja vonzani a jól képzett szakembereket, de idővel a kevésbé jól képzettek is megkapták ezt az engedélyt, emiatt az a vád érte az államot, hogy lehetővé teszi a munkaadóknak a visszaélést vele: nem csak a hiányszakmákban alkalmaznak külföldieket, hanem sokkal szélesebb körben, hogy olcsóbb munkaerőhöz jussanak.

Az új rendszer nem érinti azokat a külföldieket, akik már megkapták a 457-es vízumot, és dolgoznak vele az országban, ők jelenleg 95 ezren vannak. Most több mint 200 féle szakmában dolgoznak külföldiek Ausztráliában, ezt a számot csökkenteni fogják. Először egy kétéves vízumot lehet majd megszerezni, és ennek feltétele volna egy, a mostaninál szigorúbb bűnügyi ellenőrzés, utána pedig egy négyéveset, de ezt jó angoltudáshoz kötik. Ezeknek a vízumoknak a megszerzése nem jogosítja fel majd a munkavállalót arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kapjon az országban.

Az angoltudás már volt feltétele Ausztráliában a bevándorlásnak: 1901 és 1973 között a nem fehérbőrű külföldiek közül csak azokat engedték be, akik sikeres nyelvvizsgát tettek.

A munkaadók egyik szövetsége, a 60 ezer vállalkozást képviselő AIG üdvözölte a kormány tervét.

Szakértők szerint a munkaerőhiány csökkentése érdekében a kormánynak elsősorban az oktatást és a szakmai képzést kellene erősítenie.

Az ellenzék nincs elragadtatva Turnbull bejelentésétől. Bill Shorten, a Munkáspárt vezetője – noha korábban ő is a 457-es vízum eltörlését szorgalmazta – azt írta Twitter-profilján:

Ne dőljön be ennek senki, Malcolm Turnbullt csak egy állás érdekli, a sajátja, azt akarja megmenteni!

Forrás: 24.hu