Többet hagynak a lakosságnál

A belga kormány csökkenti a munkabéreket terhelő adókat és járulékokat, amit egyebek mellett az energia, dohányáruk és alkoholos italok általános forgalmi adójának (áfa) növelésével ellensúlyoz.

Többet hagynak a lakosságnál

A kormány által szerda éjjel elfogadott törvénycsomag alapján 33-ról 25 százalékra csökkentik a munkáltatói járulékok mértékét, amivel a számítások szerint 900 millió eurót hagynak a vállalkozásoknál. Az alacsony és közepes jövedelmek adókulcsainak megváltoztatásával a kormány számításai szerint havi 100 euróval több marad a dolgozóknál.

Charles Michel miniszterelnök csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezek az intézkedések a növekedés és a munkahelyteremtés motorját képezik, és csökkentik a fiskális nyomást.

Áfaemelés jön

A munkát terhelő adók csökkentése miatt kieső bevételek pótlására a kormány 21 százalékra megemeli az elektromos energiát terhelő áfát, amelyet az előző kormány 6 százalékra csökkentett, valamint növeli az üdítő italok, az alkohol és az üzemanyagok után fizetendő adót is.

A kormány emellett „spekulációs" adót vet ki azon részvényeladásokra, amelyeket tulajdonosaik hat hónapnál rövidebb ideig birtokoltak.

A most elfogadott törvénycsomag a Charles Michel vezette, tavaly októberben hatalomra került jobboldali kormány egyik fő intézkedése az ország költségvetésének kiegyensúlyozására, amely a kormány reményei szerint 2018-ra megtörténik. Tavaly Belgium költségvetési hiánya 3,2 százalék volt GDP-arányosan.