A félmilliárd forintnak megfelelő jenbe kerülő befektetés a cég számításai szerint kevesebb mint két év alatt megtérül. Az AI rendszer a kifizetéseket számolja ki a 34 elbocsátott dolgozója helyett – írja a HVG.

Elbocsátja 34 munkatársát és állásaikat egy mesterséges intelligencia (AI) rendszerrel tölti fel a Fukoku Mutual Life Insurence japán biztosítótársaság. Az IBM cég Watson Explorer AI rendszere a biztosítottaknak járó kifizetéseket fogja kiszámolni.

A japán cég számításai szerint a lépéssel 30 százalékkal nő majd termelékenységük, és a befektetés kevesebb mint két év alatt meg fog térülni. 

A január elejétől alkalmazott AI rendszer 200 millió jenbe (504 millió forint) került, és segítségével már egy év után 140 millió jent takaríthat meg a társaság. A rendszer fenntartása évente 15 millió jenbe kerül – adta hírül a The Guardian brit napilap.

A 34 munkatársától március végéig fog megválni a biztosítótársaság. 

Az IBM Watson Explorer rendszere olyan „kognitív technológiával bír, amely az emberhez hasonlóan képes gondolkodni, lehetővé teszi az összes adat – köztük szövegek, képek, audio- és videofelvételek – elemzését és értelmezését”. A technológia képes lesz elolvasni több tízezer orvosi jelentést és kórházi tartózkodások időtartamának tényezőit ahhoz, hogy a biztosítottaknak járó kifizetéseket kiszámítsa – olvasható a Mainicsi Simbun japán napilapban.

Azért a biztosítottak csak akkor fogják megkapni az összegeket, ha a társaság munkatársai jóváhagyják őket.

Japán a mesterséges intelligencia használatának fő kísérleti terepévé válhat csökkenő és idősödő lakossága, valamint a robottechnológia bátor alkalmazása miatt. A Nomura kutatóintézet egy 2015-ös jelentése szerint a szigetországban az állások mintegy felét robotok fogják betölteni 2035-re.

Forrás: HVG