Svédországban, egy Svartedalen nevű kisváros idősek otthonában kipróbáltak egy nagy tervet, a hatórás munkanapokat. Egy ideig tök jól ment a dolog, de úgy néz ki, nem fog működni.

Mert túl drága. 

Pedig eleinte úgy tűnt, hogy nagyon megér a dolog. A nővérek a hatórás munkanapok miatt boldogabbak voltak, kevesebb volt a betegszabadság, javult az idősgondozás minősége.

De a város úgy döntött, hogy nem teszi állandóvá a kétéves kísérletet, mert ha megtennék, annyi pénzt kellene rákölteniük, hogy még állami segítséget is kérnének. A hatósár munkanapok mellett ugyanis nem csökkentették a nővérek fizetését, ugyanannyi pénzt kaptak, mintha nyolc órát dolgoztak volna.

Az dősek otthonában 68 nővér dolgozik. Hogy fedezzék a kieső hatvannyolcszor két órát, 17 új nővért kellett felvenniük, a bérköltségük pedig évi 1,3 millió dollárnyi korona lenne.

Még Daniel Bernmar, egy helyi baloldali politkus is elismerte, hogy egyszerűen túl drága lenne tartósan csökkenteni a munkaórákat a közeli jövőben. 

A kísérletet sokan figyelték a világ minden tájáról. Svédország ugyanis nagyon progresszív a jóléti juttatásokban, szívesen kísérleteznek hasonló ötletekkel. És egyékbént a mostan kísérlettel a helyi önkormányzat még jól is járt, mert elég sokat spóroltak a munkanélkül segélyeken a pluszban felvett nővérek miatt.

A jövőben sok érdekes változás jöhet még a munka világában, Finnországban most az alapjövedelem bevezetésével kísérleteznek. 

Forrás: 24.hu