A horvát kormány 6 százalékos béremelésről állapodott meg a köztisztviselők szakszervezeteivel, a megállapodást pénteken írják alá - közölte Tomislav Coric munkaügyi és szociális miniszter csütörtökön.

A jövő évre vonatkozó béremelésről egyelőre csak az állami hivatalok tisztviselői, rendőrség és határőrség szakszervezeteivel sikerült egyezségre jutni, a közalkalmazottak - az oktatásban és az egészségügyben dolgozók - szakszervezetivel januárban folytatódnak a tárgyalások - mondta a tárcavezető.

A béremelésre három lépcsőben kerül sor: két százalékkal nőnek a bérek január 1-jétől, majd további 2-2 százalékkal augusztus és november 1-jétől.

A horvát kormány 2009-ben olyan megállapodást kötött a szakszervezetekkel, miszerint a közszférában dolgozók bérét 6 százalékkal növelik, amennyiben két egymást követő negyedévben két százalék fölé emelkedik a horvát bruttó hazai termék (GDP). Ez a feltétel már az idén teljesült.

A közalkalmazottak szakszervezeti viszont nem állnak el a 2016-os évre vonatkozó követeléseiktől, és folytatják a tárgyalásokat.

A béremelés a teljes közszférára vonatkozóan jövőre 800 millió kuna (33 milliárd forint) kiadást jelentene a költségvetésnek.

Zágrábnak Brüsszel nyomására csökkentenie kell a költségvetési hiányt és az államadósságot. Az utóbbi eléri a GDP 85 százalékát, míg a GDP-arányos költségvetési hiányt évek óta nem tudják az uniós referenciaértéknek számító 3 százalék alá csökkenteni. A horvát kormány 2017-ben 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos központi költségvetési hiánnyal számol.