A horvát közszférában dolgozók szakszervezetei szerdán visszautasították a kormány kétszer 2 százalékos béremelésre vonatkozó javaslatát, valamint arra kérték Andrej Plenkovic kormányfőt, hogy személyesen csatlakozzon a tárgyalásokhoz - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A horvát kormány 2009-ben olyan megállapodást kötött a szakszervezetekkel, miszerint a közszférában dolgozók bérét 6 százalékkal növelik, amennyiben két egymást követő negyedévben két százalék fölé emelkedik a horvát bruttó hazai termék (GDP). Ez a feltétel már az idén teljesült, de a kormány szerint ekkora terhelést nem bír el a költségvetés. Ezért a kabinet 2 százalékos bérnövekedést javasolt 2017 január 1-jétől, és egy újabb 2 százalékos béremelkedést 2017. december 1-jétől. A szakszervezetek azonban visszautasították a kormány javaslatát, és ragaszkodnak a 6 százalékos emeléshez.

Vilim Ribic, az egyik szakszervezet elnöke azt mondta: megérti, hogy az egyezség nagy teher az államnak, de a dokumentum hitelességének kétségbe vonása „kétségbeesett jajkiáltásnak” tűnik.

A kormány kedden, a bértárgyalások kezdetén bejelentette, hogy még vizsgálja a béremelésről szóló dokumentum hitelességét. Horvátországban a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) van kormányon, amely 2009-ben is, amikor a megállapodást aláírták.

A szakszervezetek szerint a kabinet csak megpróbál kibújni a kötelezettségei alól. „Amennyiben a kormány elfogadja a 6 százalékos emelést, a szakszervezetek készek kompromisszumos megoldásra a 2016-os évet illetően” - jelezték.

Becslések szerint a 2009-ben megígért bérnövekedés ma 1,5-2 milliárd kunájába kerülne az államnak, avagy a horvát bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékába. A kormány ugyanakkor úgy véli: a közszférában dolgozók béremelése nem veszélyeztetheti a szükséges költségvetési konszolidációs erőfeszítéseket.

Zágrábnak Brüsszel nyomására csökkentenie kell a költségvetési hiányt és az államadósságot. Az utóbbi eléri a GDP 85 százalékát, míg a GDP-arányos költségvetési hiányt évek óta nem tudják az uniós referenciaértéknek számító 3 százalék alá csökkenteni. A horvát kormány 2017-ben 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos központi költségvetési hiánnyal számol.

A szakszervezetek azzal fenyegetőznek: amennyiben nem sikerül megállapodni, jogi útra terelik az ügyet.