A tekintélyes brit think-tank, a Pénzügyi Tudományok Intézete (Institute for Fiscal Studies) csütörtöki előrejelzése szerint semmi jóra nem számíthatnak a brit dolgozók a következő évtizedben. A bérük nem növekszik, miközben további megszorításokra kell készülniük, írja a The Independent nyomán a Magyar Nemzet.

 Az őszi elemzés szerint a reálbérek a 2008-as gazdasági világválság előtti szintet sem érik el egészen 2021-ig. Ez a leghosszabb bérstagnálás az ország második világháború utáni történetében. Amit ennél is aggasztóbbnak tartanak, hogy a 2020-as években kőkemény megszorításra készülhet az Európai Unióból éppen kifelé tartó Egyesült Királyság. Ezt a jóslatot erősíti az is, hogy Philip Hammond pénzügyminiszter elmondta, feladta, hogy megszünteti a költségvetési deficitet a mandátuma végéig.

Elmondhatatlanul kemény időszak jön, több mint tíz év anélkül, hogy a reál bevételek nőnének. Nem láttunk ilyen periódust az elmúlt hetven évben – mondta el az IFS igazgatója, Paul Johnson. Az intézet ugyanis azt számolta ki, hogy még az is lehet, alábecsülik a problémát, mert a 122 milliárd fontos költségvetési hiány akár nagyobb is lehet. Főként az ad okot aggodalomra, hogy a költségvetési egyensúlyt meghagyták a 2025-ös ciklusra.

Forrás: Magyar Nemzet