Egy új tanulmány azt állapította meg, hogy Mexikó idős állampolgárainak mindössze 25 százaléka számíthat nyugdíjra, a többiek folytatják a munkát vagy a családjukra vagy a közösségre támaszkodva biztosítják a túlélést.

A tanulmányt, amit a Társadalmi Kutatóintézet munkatársa, Veronica Montes de Oca és a Nemzeti Autonóm Egyetem Zaragozai Haladó Tudományok Fakultásának munkatársa, Marissa Vivaldo Martínez készítettek, a mexikói Idősek Napján, vasárnap mutatták be.

Montes de Oca elmondta, hogy még azok közül is, akik nyugdíjban részesülnek, sokan addig dolgoznak, „amíg a testük fel nem adja”, mivel a járandóságuk nem elegendő a szükségleteik fedezéséhez. Hozzátette, hogy sokan az informális gazdaságban vagy a kevés képességet igénylő szektorokban dolgoznak.

„Úgy kellene vélekednünk, hogy ők már sokkal járultak hozzá a társadalomhoz, és már elnyerték a jogaikat, amelyeket igazából velük születtek, csak nem ismerik el nekik őket. Ez nemcsak Mexikóban, de egész Latin-Amerikában nagy probléma, ami pozitív irányba változik” – idézte Montes de Ocát a La Jornada.

Montes de Oca elmondta, hogy a megnövekedett figyelem, amelyet az idősek igényeire fordítanak, annak a jele, hogy a társadalmi hozzáállás megváltozóban van.

A kutató szerint meg kell erősíteni a mexikói időseket célzó társadalombiztosítási rendszert. Mexikóban a nyugdíjas korú emberek száma meghaladja a tízmillió főt. Montes de Oca elismerően beszélt arról a munkáról, amit Mexikóváros kormányzata már elvégzett, amelynek keretében számos, kimondottan a város idős lakóira vonatkozó különleges intézkedést hoztak.

Marissa Vivaldo Martínez elmondta, hogy megelőző jellegű általános egészségügyi ellátások fontos előre lépések lennének. A legtöbb idős ember egészségügyi problémáit általában az ellátás első szintjén meg lehet oldani” – mondta Vivaldo.

Forrás: teleSUR