A tanítói bérek megígért emelése követeléseinkhez képest nagyon alacsony. Van rá remény, hogy sikerül magasabb béreket kialkudni - jelezte Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A legnagyobb szlovák oktatási szakszervezet ragaszkodik a 25 százalékos béremeléshez, ami havi 150-200 eurós emelés lenne. Az oktatási tárca pillanatnyilag 6 százalékról tárgyal a pénzügyminisztériummal, ami átlagosan havi 36-70 euró pluszjövedelmet jelentene – írja a hirek.sk.

„A 6 százalékos béremelés 2018, 2019, és 2020-ban is garantált. Az oktatási minisztérium a regionális és főiskolai oktatási intézmények 2017. évi 6 százalékos béremeléséről a pénzügyi tárcával is tárgyalásokat folytat” -  pontosított az oktatási tárca kommunikációs osztálya.

A már napvilágot látott 2017. évi költségvetés-tervezet egyelőre nem számol béremeléssel az oktatásügyben, bár a minisztérium állítja, hogy lesz. Abban bízik, a kollektív szerződéseken keresztül sikerülni fog bebiztosítani, de szüksége lesz pénzügyminisztériumi fedezetre. Emlékeztetett: a kormány programjában ígéretet tett a pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére.

A Szlovák Tanítói Kezdeményezés (ISU) munkatársa, Vladimír Crmoman viszont arra emlékeztet, hogy a 6 százalék már régóta köztudott. Véleménye szerint egy ilyen mértékű emelés egyáltalán nem felel meg a 2012-es tanító sztrájk után tett ígéreteknek, miszerint már a 2016-os fizetési szalagokon az átlagfizetések 1,2-szerese jelenik majd meg, ami ma 867 euró.

„Ez ismét csupán szemfényvesztés. A határozott és merész megoldás, hogy a pedagógusi hivatás vonzóbbá váljon – mint ahogy azt az Európai Bizottság (EK) is javasolja –, várat magára. A tárgyalások folynak, mi is ösztönözni fogjuk a kormányt, hogy a kollektív megbeszélések folyatódjanak. Figyelemmel követjük a történéseket, bár a jelenlegi helyzet egyáltalán nem nevezhető kielégítőnek" – reagált Crmoman.

Az idén is zárva lesznek az iskolák kapui? A főként Pozsonyban erős hátországgal rendelkező ISU már bejelentette  lépcsőzetes sztrájkot, mely szeptember 13-val veszi kezdetét, ami annyit jelent, hogy a tanítási idő fokozatosan csökken. Az oktatási nap a második, majd harmadik stb. órával kezdődik. A tanítók később megkapják a sztrájkkal kapcsolatos információkat és a kézikönyvet is.

Ha a kezdeményezés követelései teljesülnek,a tiltakozásoknak véget vetnek, tehát, ha 2016-ban 140, 2017. január 1-vel pedig további 90 euróval emelkedik a pedagógusok fizetése, illetőleg sor kerül az oktatásügy költségvetésének 400 millió euróval való megemelésére és az oktatási kredit-rendszer módosítására.

Forrás: kamaraonline.hu