Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő keddi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy sikerül majd megállapodni a minimálbér összegének növeléséről, és ennek nyomán legalább ezer dinárral többet kapnak majd kézhez havonta azok, akik a legkevesebbet keresik – írta a Vajdaság Ma.

„Ez azt jelenti, hogy azok, akik a legnehezebb körülmények között élnek, kapnak egyfajta 13. havi juttatást. És ezek azok az emberek, akik a legkevesebbet panaszkodnak, de szorgalmasan dolgoznak” – fogalmazott Vučić, aki szerint a közszférában dolgozók bérének növelésére is van lehetőség. A szerbiai kormány szeptemberben vagy októberben tárgyalásokba kezd majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a közszférában kifizetett bérekről, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy legalább akkora lesz a növelés mértéke, mint a legutóbb. „És legutóbb sem volt kismértékű az emelés” – fűzte hozzá a Tanjug jelentése szerint.

Szavai szerint van lehetőség a fizetésemelésre, és meggyőződése szerint megvan az ehhez szükséges erő is a kormányban. Elmondta: a legutóbbi fiskális eredmények az év kétharmadáról szólnak, és ez alatt az idő alatt több mint 20 milliárd dináros többletet valósítottak meg, az év végén pedig várhatóan 95-100 milliárd dinárral nagyobb lesz a megtakarítás annál, amit az IMF-fel együtt megfelelőként határoztak meg.

Forrás: Népszava