Mintegy 90 millió euróba kerül az utaskísérők egyhetes sztrájkja az Air France francia légitársaságnak - közölte Frédéric Gagey, a társaság elnöke kedden a France Info közszolgálati hírrádiónak adott nyilatkozatában.

Gagey elmondta, hogy a veszteség tetemes, egy hosszú hatótávú repülőgép árával ér fel. Emellett „nagyon negatív hatása” volt a légitársaság imázsára, hiszen a nyári szabadságolások kellős közepén 180 ezer ember kényszerült a tervezetthez képest más időpontban utazni.

A munkabeszüntetés múlt hét szerdai kezdete óta eltelt hét nap alatt több mint 900 járatát törölte az Air France.

Az utolsó napon, kedden a járatok 10 százaléka maradt a földön, szemben az előző napi 20 százalékkal. Kedden minden interkontinentális járat elindult, míg az európai és a belföldi járatoknak mintegy 85 százalékát tudták elindítani, miután az utaskísérők 25 százaléka nem vette fel a munkát.

A nyári főszezonban naponta átlagosan ezer Air France-járat közlekedik, 130-150 ezer utassal. A munkabeszüntetés oka, hogy a szakszervezeteknek és a vállalatnak nem sikerült megállapodniuk a béreket és a munkakövetelményeket is szabályozó kollektív szerződésről, amely októberben lejár. A munkáltató azt javasolta, hogy a megállapodást hosszabbítsák meg 17 hónappal.

A szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha az új megállapodás legalább három évre szólna. A munkáltató azt javasolta a szakszervezeteknek, hogy augusztusban folytassák a tárgyalásokat a kollektív szerződésről.