A szorongás és pánikbetegség a legelterjedtebb mentális probléma a brit építészhallgatók között. A mindennapos, éjszakáig húzódó munka kivérezteti őket, ráadásul kevés lehetőségük van pénzért dolgozni a tanulmányaik alatt, így hatalmas adóssággal kezdik meg életüket – írja az eduline.hu.

Minden negyedik építészhallgató igénybe vette már orvos segítségét az egyetemi tanulmányaikkal járó leterheltség és stressz miatt - írja a Guardian. Az Architects Journal felméréséből kiderült, hogy további 25 százalék úgy érzi, hogy a jövőben neki is szüksége lesz valamilyen kezelésre.

A hét éves képzés során őket ért terhelés és stressz szorongáshoz vezetett sokuknál, kiváltképp a diákhitel tartozásuk miatt. Egy átlagos építészhallgató legalább 30000 font tartozással kezdi meg az életét, ami több mint 11 millió forintnak felel meg.

Az aggodalmaik sokrétűek: gyenge képzés, ingyenes kötelező gyakornoki munkák, rasszista és szexista megkülönböztetésről is beszámoltak a felmérés során. A nők jobban megszenvedik a terhelést, 29 százalékuk folyamodott orvosi segítségért, míg a férfiak körében ez 23 százalék. 90 százaléka a hallgatóknak arról számolt be, hogy az egész éjszakát is sokszor végigdolgozzák, harmaduk arról vallott, hogy ezt rendszeresen teszik.

Lemaradnak valamiről, kimaradnak valamiből - pszichológusok szerint tizen- és huszonévesek milliói rettegnek ettől, ezért állandó kommunikációs készültségben élnek. Milyen tünetekkel jár az elmúlt években ismertté vált FOMO-szindróma? Utánajártunk. „Lassan hajnali egy óra van, és én még mindig a mobilomon lógok.

Általános jelenség a stressz miatt hajhullás, de a felmérésben két öngyilkosságról is beszámoltak a megkérdezett 500 hallgató - a felmérést végző lapnak nem állt módjában utóbbit ellenőrizni. A megkérdezett hallgatók és a teljes építész szakma egyetértett, hogy változtatni kell a hallgatók képzésén, ugyanis a feltárt nehézségek valóban mentális betegségekhez vezethetnek.

Biztos megoldás egyelőre nincs a kezükben, egyes egyetemek életvezetési és tanácsadó szolgálatot nyújtanak, illetve minimális pénzügyi segítséget is kaphatnak a diákok.

Forrás: eduline.hu