A szlovák kormány azt tervezi, hogy több mint egymillió nyugdíjas kap magasabb nyugdíjat. A munkaügyi minisztérium által megalkotott törvénymódosító javaslat nélkül a jövő év elejétől a tartós defláció miatt csak mérsékelten növekednének a nyugdíjak - értesült a Hírek.sk.

Az öregségi nyugdíjak az indítvány elfogadása után csaknem 8 százalékkal növekedhetnek Szlovákiában. Az átlagos öregségi nyugdíj 415 euró, ez a bruttó átlagkereset csaknem felének felel meg. Öregségi nyugdíjat 1,37 millió személy kap, az új szabályok azonban a tervek szerint más nyugdíjtípusokra is vonatkoznak majd. A jövő évi, az eredeti tervtől jelentősebb nyugdíjemelés a jövő évben 111,2 millió eurójába kerül az államnak.

A pénzügyminisztérium közgazdászai ügy becsülik, e nélkül a változás nélkül a nyugdíjak csak 0,34 százalékkal emelkednének. A főszabály szerint ugyanis a nyugdíjak növekedésének tempója az átlagkereset növekedésétől és a fogyasztói árak alakulásától függ, ezek nyomnak a legtöbbet a latban a nyugdíjak kiszámításakor. Szlovákia 2014 végétől deflációban van, ez már idén néhány nyugdíjtípus nem túl látványos növekedését eredményezte.

Forrás: hirek.sk