Eddig britnek és 65 évesnek lenni egyet jelentett a nyugdíjjal és a véget nem érő nyaralással. Csakhogy most a Brexitet leginkább támogató nyugdíjas korúak éppen döntésükkel tették veszélyeztetetté boldog öreg éveiket, a brit vállalati nyugdíjprogramok hiánya ugyanis rekord magasságba szökött - írja a Bloomberg nyomán a Portfolio.

Az exit pollok alapján a 65 vagy annál idősebb britek nagyjából 60%-a szavazott az EU-ból való távozásra, de akkor még biztos nem gondoltak bele, mit okoz majd ez a döntés a nyugdíjuknál. A referendum estéjén a vállalati (defined-benefit) nyugdíjprogramok hiánya 820 milliárd fontról 900 milliárd fontra ugrott, és azóta sem javult a helyzet: július 1-jén már egy rekord, 935 milliárdos deficitnél járt a rendszer.

A nyugdíjprogramok egyre csak halmozódó hiányához az is nagyban hozzájárult, hogy a brit állampapírok és vállalati kötvények hozama is rekord alacsonyan van, a nyugdíjpénzek 47,5%-át pedig ilyen eszközökben tartják egy 2014-es adat szerint.

Ráadásul nagyon valószínű, hogy lesz ennél még feljebb is a hiány, miután több piaci szakember is kemény időszakot jósol a brit gazdaságnak. Ha válaszlépésként erre a brit jegybank további eszközvásárlásra kényszerül, az a már most is alacsony kamatokat még lejjebb tolhatja, ezzel még inkább megnövelve a nyugdíjak költségét. A gazdasági visszaesés emellett a vállalatok alacsonyabb nyugdíjprogramhoz való hozzájárulásában is kiütközhet, a növekvő nyugdíjhiány pedig a jövőbeni nyugdíjkifizetéseket veszélyezteti.

Forrás: Portfolio