A szabadságolások időszakának kellős közepén, szerdától egyhetes munkabeszüntetést tartanak az Air France légitársaság légi kísérői – írja a napi.hu.

A sztrájk miatt előreláthatólag az Air France belföldi és európai járatainak 30 százaléka, míg a tengeren túli járatoknak nem egészen tíz százaléka esik ki - közölte hétfő éjjel a légitársaság. A munkabeszüntetés nem érinti az Air France leányvállalatait és a partnercégeket, vagyis a Hop, a KLM és a Delta légitársaságok járatait.

A nyári főszezonban naponta átlagosan ezer Air France-járat közlekedik, összesen 140 ezer utassal. A légitársaság becslése szerint a légi kísérők 35 százaléka fog sztrájkolni. A munkabeszüntetés oka, hogy a szakszervezeteknek és a vállalatnak nem sikerült megállapodniuk a béreket és a munkakövetelményeket is szabályozó kollektív szerződésről, amely októberben lejár.

A munkáltató azt javasolta, hogy a megállapodást hosszabbítsák meg 17 hónappal. A szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha az új megállapodás legalább három évre szólna.

Forrás: napi.hu