Megbeszéléseket sürget a román egészségügyi minisztériummal a Hippokratész szakszervezet az ügyeletek tárgyában, az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy augusztus elsejétől megbénul az egészségügyi ellátás.

A szakszervezet azt állítja, az osztályvezetők nem tudják, mi alapján készítsék el az ügyeleti beosztást. A szakszervezet azt állítja, múlt héten párbeszédet kezdeményezett a minisztériummal, de beadványára nem kapott választ – írja a kronika.ro.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy augusztus elsejétől külön munkaszerződés alapján szabályozza és fizeti az ügyeletet. A szaktárca azt követően hozta a döntést, hogy az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség vasárnap az ügyelet megtagadására szólította az orvosokat.

Az érdekvédelmi szervezet azt szerette volna, hogy a kórházi alkalmazottak ily módon tiltakozzanak jogaik semmibevétele, az ügyeletre vonatkozó munkatörvényi előírások be nem tartása, a pluszjuttatások elmaradása miatt. Egy általuk készített felmérésből ugyanis kiderült, hogy a romániai orvosok 75 százaléka kénytelen 30-36 órás ügyeleteket vállalni, de nem részesül a törvény szerint ezután járó pluszjuttatásokban.

A szakszervezet tiltakozására reagálva a minisztérium bejelentette, hogy a témában egyeztet a munkaügyi tárcával, és jövő hét elején körlevélben tájékoztatja a kórházak vezetését az ügyeletre vonatkozó új eljárásról.

Az Egészségügyi Szolidaritás felhívta a figyelmet, hogy a pluszügyeletért az orvosok 25 és 75 százalék közötti pluszjuttatásra jogosultak, ugyanakkor a törvény szerint számos más pótlék is jár nekik többek között az éjszakai és a 24 órát meghaladó folyamatos munkáért.

Átlagban az orvosok 33,3 órát töltenek ügyeletben, s 93,7 százalékuknál az ügyelet időtartama meghaladja a 24 órát. A romániai orvosok 94 százaléka 40 óránál többet dolgozik hetente, az előírt 36 óra helyett. 53 százalékuk havi öt-tíz ügyeletet vállal, ennek eredményeként 48 százalékukról elmondható, hogy pályafutásuk során több mint 62 évnyi időtartamot dolgozik.

 Forrás: kronika.ro