A cseh kormány csütörtökön arról döntött, hogy januártól 8 százalékkal emeli a minimálbért, néhány éven belül már harmadszor.

A minimálbér összege havi 700 koronával (1 korona=11,44 forint), 9900 koronára emelkedik 2016 januárjától. Az egészségkárosodással élő alkalmazottak minimálbére ugyanakkor 1300 koronával, 9300 koronára nő - ismertette közleményében Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

A mostanival együtt 24 százalékkal emelkedett a minimálbér 2013 óta.

A csehországi minimálbér legutóbb idén januárban emelkedett 700 koronával, 9200 koronára. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány a programjában arra kötelezte magát, hogy a minimálbért fokozatosan az átlagbér kétötödének szintjéhez közelíti. Az idei első negyedév végén a csehországi havi átlagbér 25 306 koronát tett ki, ennek kétötöde 10 122 korona lenne.

Minimálbért jelenleg a csehországi alkalmazottak 2,3 százaléka kap. A minimálbér növelése a jövő évben a társadalombiztosításban mintegy 470 millió koronával növeli a bevételeket, az egészségbiztosításban pedig 200 millió koronával.

A 700 koronás minimálbér-emelés a munkaadók terheit a jövő évben mintegy 1,6 milliárd koronával emeli. Az állami szektorban ez a kiadási tétel 439 millió korona.

A kormány döntése kompromisszum, mert az érdekegyeztető tanács tagjai nem tudtak közös álláspontra jutni. A szakszervezetek ezerkoronás béremelést követeltek, míg a munkaadók csak ötszáz koronásat. A munkaadók szerint a kormány rossz, hibás döntést hozott, mert a megnövekedett bérterhek következtében romlani fog a cseh vállalatok versenyképessége.

Csehországban a gazdaság 4,4 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, a legnagyobb ütemben az Európai Unióban, a GDP-arányos államháztartási hiány két százalék alatti. A kormány a lakossági keresetek növelését szeretné, azt hogy a bérek közelítsenek a nyugat-európai szinthez.