Egyre több német nyugdíjas költözik külföldre. Tavaly már közel negyedmillió német töltötte élete alkonyát elsősorban németnyelvű országokban, de az Egyesült Államokban vagy Spanyolországban is. Ugyanígy emelkedik azoknak a külföldi nyugdíjasoknak is a száma, akik Németországban dolgoztak, de miután kiváltak az aktív életből, hazaköltöznek.

Sergio Cappadone a hetvenes évek elején érkezett Münchenbe, hogy szerencsét próbáljon a gazdasági csoda országában. Szakmunkás létére sem tudott megfelelő állást találni szűkebb hazájában, a dél-olaszországi Leccében, ezért vágott neki az ismeretlennek. Az akkor virágzó Ruhr-vidéken hamar el tudott helyezkedni, megtanult németül is, közben maga után hozta családját is. Takarékosan élt, házat vett, ahol most gyermekei és unokái élnek, de miután nemrég nyugdíjba ment, úgy érezte, otthon mégis jobb, mint itt a németek között, tehát feleségével együtt visszaköltözött Leccébe. Sergio Cappadone egy a sok egykori olasz, görög, spanyol és az időközben szétesett Jugoszláviából érkezett vendégmunkásnak, aki - miután kivált az aktív életből - nyugdíjasként szülőföldjén akar élni.

De egyre több német is úgy gondolja, életének alkonyát kedvezőbb éghajlat alatt tölti el. Így - mint a Rheinische Post című napilap jelenti - immár közel negyedmillióra emelkedett azoknak a német nyugdíjasoknak a száma, akik végleg külföldre költöztek.

Elsősorban a német nyelvterület vonzó számukra, így Ausztria és Svájc kedvezőbb klímájú vidékein keresnek új otthont. Egyre keresettebb azonban az amerikai Florida és Kalifornia is, mert ott még télen is ritkán zuhan a hőmérő higanyszála 14-15 fok alá.

Alighanem a kedvező időjárás ösztönzött mintegy 20 ezer németet arra, hogy nyugdíjas éveit Spanyolország üdülővidékein, kiváltképpen Mallorca szigetén töltse.

A Rheinisttche Post cikke megemlíti azt is, hogy a külföldre településben némi szerepet játszik az is, hogy a német nyugdíj reálértéke még Ausztria egyes vidékein is magasabb, mint valamely német nagyvárosban.

A már említett Sergio Cappadone azonban még azt is magára vállalta, amikor visszatelepült szülőföldjére, hogy a német nyugdíjintézet némileg csökkenti járadékát, mert egy korábbi rendelkezés értelmében csak Németországra érvényes az eredetileg kiszámított nyugdíj, és úgymond alacsonyabb életszínvonalú országokban, így Olasz-, Görög-, vagy Spanyolországba már kevesebb nyugdíjat utal át a társadalombiztosítási intézet.

Ezért sok német nyugdíjas egyszerűen elhallgatja, hogy végleg külföldre költözik, és megtartva németországi bankszámláját, változatlanul arra utaltatja havi járulékát.

Forrás: InfoRádió