Időzített áramkimaradás, szórványos tüntetések és a vasutas sztrájk mellett folytatódott csütörtökön Franciaországban a munkajogi reform visszavonását követelő szakszervezetek és a kormány közötti konfliktus, de a közlekedés megbénításának veszélye csökkenni látszott nyolc nappal a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt.

Francois Hollande államfő óva intette a tiltakozókat attól, hogy a június 10-én kezdődő labdarúgó-Európa bajnokság idejére blokádokat szervezzenek, mert szerinte az erőszak alkalmazása elfogadhatatlan lenne.
„A vita heves, de nem lehet durva és erőszakos” - fogalmazott a köztársasági elnök a franciaországi önkormányzati vezetők kongresszusán.

A három hónapja tartó tüntetéssorozat kezdete óta először a legnagyobb és legradikálisabb szakszervezet, a CGT is visszavonta a légiirányítóknak a hétvégére tervezett sztrájkfelhívását. A többi szakszervezet már szerdán jelezte, hogy mégsem fognak sztrájkolni, miután a kormány teljesítette a követeléseiket, s nem lesznek egyelőre elbocsátások az ágazatban.
„A kormány egyesével rendezi mindegyik helyzetet” - mondta Myriam El Khomri munkaügyi miniszter csütörtökön az I-télé hírtelevízióban.

Az Air France pilótáinak szakszervezetei azonban egyelőre továbbra is sztrájkra szólítanak fel június 11. és 14. között a labdarúgó Európa-bajnokság idején. Az ő követeléseik nem a munkajogi reformra vonatkoznak, hanem a fizetések tervezett csökkentése ellen tiltakoznak.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ