Rekord magasra emelkedett az Egyesült Királyságban dolgozó - nem brit - európai uniós munkavállalók száma 2016 első negyedévében. Tavaly 252 ezren érkeztek az EU-ból Angliába, így összességében már 2 millió 210 ezren vállalnak a szigetországban munkát - írja a Telegraph nyomán a Portfolio.

A növekedés jelentős része olyan régi EU-tagországoknak köszönhető, mint Spanyolország, Olaszország, vagy Görögország, ahol a gazdaság helyzete kedvezőtlenebbnek mondható. A régi EU14-ekből érkező munkavállalók száma összességében 180 ezer fővel 974 ezer főre emelkedett.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint a román és a bolgár munkavállalók száma is soha nem látott magasságokba ért, összesen 232 ezren voltak tavaly, ami 46 ezer fős emelkedést jelent egy év alatt.

A 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai országból összesen 974 ezer munkavállaló dolgozott az Egyesült Királyságban az év első három hónapjában, ami alacsonyabb, mint a 2015 harmadik negyedévében számolt 987 ezer fős tábor. Az EU-n kívülről érkező munkavállalók száma pedig most először elérte a három millió főt, ha azt a születési hely alapján nézik.

2016 és 2015 első negyedéve között 413 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság az Egyesült Királyságban, amiből 333 ezer fő nem angliai születésű volt, míg 95 ezren Nagy-Britanniában születtek. A brit kormány szerint bár a külföldi születésű munkavállalók száma megugrott, a munkavállalóknak így is 90 százaléka brit.

Forrás: Portfolio