Csütörtök estétől gördülő sztrájk kezdődik Franciaország valamennyi, azaz szám szerint 19 atomerőművében tiltakozásul a kormány munkajogi reformja ellen - jelentette be szerdán Laurent Langlard, az egyik legjelentősebb szakszervezeti szövetség, a CGT tisztségviselője.

A munkabeszüntetések részét képezik az országszerte meghirdetett sztrájkhullámnak.
„Az összes áramtermelő létesítmény megszavazta a csütörtöktől kezdődő sztrájkot. Mindegyik atomerőmű a sztrájkra szavazott. Ma este kilenc órától elkezdjük csökkenteni az áramtermelést” - mondta a szakszervezeti illetékes.

 Nem ért véget a sztrájk az olajfinomítókban sem. A munkajogi reform visszavonását követelő szakszervezetek a nyolc franciaországi létesítményből négyben továbbra is teljes, kettőben pedig részleges munkabeszüntetést tartanak, de az üzemanyagraktárak blokádjának rendőrségi feloldása óta az üzemanyag-ellátás jelentősen
javult országszerte.

Az Air France állami légitársaság mellett működő második legnagyobb pilótaszakszervezet szerdán bejelentette: a jövő hét végétől kettőtől négy napig terjedő munkabeszüntetést tervez, és egyeztetni fogja akcióját az SNPL-lel, a legnagyobb pilótaszakszervezettel. A légitársaság pilótái fizetésük csökkentése ellen tiltakoznak, s sztrájkjuk egybe esik majd a Franciaországban rendezett labdarúgó Európa-bajnoksággal. A légiirányítók viszont azt jelentették be, hogy mégsem szüntetik be a munkát péntektől vasárnapig.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ