Sztrájkok és tüntetések bénítják kedden Belgiumot, ahol több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány megszorító politikája ellen.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint Vallóniában gyakorlatilag teljesen, Flandriában pedig részben leállt a vonatközlekedés. A flamand régióban a vonatok nagyjából 30-40 százaléka tud menetrend szerint közlekedni - mondta Nathalie Pierard, a vállalat szóvivője.

Belgiumban már csütörtökön vasutassztrájk kezdődött a pihenőidő csökkentéséről szóló munkáltatói tervek miatt. A keddi munkabeszüntetés több nemzetközi vonalat is érint.

Többek között fennakadásokra lehet számítani a belga fővárosból az Amszterdamba, Kölnbe, Luxembourgba és Párizsba közlekedő vonalakon.

A kedd reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és hatalmas késésekről számoltak be Brüsszelben. A városban a metró több szakaszán ritkán járnak a szerelvények, a buszok és a villamosok többsége nem közlekedik.

Az utakat elárasztották az autók, óriási a közlekedési káosz, egyetlen hatalmas dugóvá változott a legfőbb európai intézményeknek otthont adó Brüsszel és környéke.
Hatósági becslések szerint kedd reggel összesen mintegy kétszáz kilométernyi dugó keletkezett az országban.

A La Derniére Heure című napilap értesülései szerint a vallon távolsági buszhálózat, a TEC szolgáltatása is csaknem teljesen megbénult.

A légi közlekedésben is fennakadásokra lehet számítani a vallon régióban, valamint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren.

A sztrájk a közlekedésen kívül más területekre is átgyűrűzik. Bár eltérő mértékben, de zavarok várhatók a postai szolgáltatások, az önkormányzatok és a kórházak működésében. Az iskolákban a tervek szerint megtartják az órákat.

Kedd délelőttre több közalkalmazotti szakszervezet tüntetést szervezett Brüsszel központjában. A felvonulásra mintegy 10 ezer embert várnak a szervezők.

A belga kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint befagyasztja a bérek és segélyek indexálását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ