A Corvinus Egyetem oktatója szerint, ha tovább enyhítene a francia kormány a munkajogi törvénytervezeten, akkor az már elveszítené az értelmét.

Szűcs Anita z M1 aktuális csatorna szombati műsorában azt mondta, Francois Hollande államfő és kormánya februárban tárgyalt a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel a törvény tartalmáról, így az már amúgy is sokkal enyhébb lett az eredetileg tervezettnél.

Az új munkajogi törvénytervezetet Hollande ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekinti, azt állítva, hogy a reform révén csökkenteni lehet a 10 százalék feletti munkanélküliséget. Az intézkedéscsomag egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A szakértő szerint, habár Hollande a tiltakozások kifulladására számít, a szakszervezeteknek nincs okuk meghátrálni. Viszont a kormány is ki fog tartani - jegyezte meg.

Azt mondta, a franciák ugyan egyetértenek azzal, hogy változtatni kell a munka törvénykönyvén, hiszen sokaknak csak ideiglenes munkaszerződése van, és az ő helyzetük nem túl kedvező. Az utóbbi időben azonban több botrány is kirobbant különböző nagyvállalatoknál a felsővezetők bérével, illetve a korrupcióval kapcsolatban, ezek pedig erősítik a tiltakozásokat.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ