A pihenőidő csökkentéséről szóló munkáltatói tervek miatt országos sztrájkba léptek a belga vasúttársaság dolgozói - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

A vasúti dolgozókat foglalkoztató HR-Rail bejelentését követően a dolgozók mindkét szakszervezete rendkívüli ülésén szerda éjjel úgy döntött, hogy csütörtök reggeltől tiltakozó akciót hirdet a pihenőnapokat érintő bejelentés ellen.

A sztrájk az ország déli, vallóniai részét szinte teljesen megbénította, amíg az északi, flandriai régióban helyenként biztosított a vonatközlekedés.

A vasúttársaság arról tájékoztatott, hogy Brüsszel és Leuven, valamint az ország keleten fekvő városai felé közlekedő vonatok 60 százaléka, a Gent és a nyugati országrész települései között közlekedő szerelvények 50 százaléka, az északi tartományok felé közlekedő vonatok 70 százaléka jár.

A munkabeszüntetés több nemzetközi vonalat is érint. Többek között fennakadásokra lehet számítani Brüsszelből Amszterdamba, Kölnbe és a Párizsba közlekedő vonalakon.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ