Munkaerőhiánnyal küzdenek a cseh cégek a gazdaság erősödése következtében, több cég felhívta a kormány figyelmét, hogy ha a munkaerőhiány miatt továbbra is vissza kell utasítaniuk a megrendelések egy részét, akkor termelésüket átteszik külföldre.

Cseh vállalkozói körökben általános a vélemény, hogy a munkaerőhiányt a kormány nem kezeli súlyának megfelelően - írja elemzésében a iHNED hírportál, amely a Hospodárské Noviny gazdasági és politikai napilap internetes oldala.

A munkaadói és vállalkozói szövetségek konföderációja szerint több mint 300 csehországi cégnek mintegy 120 ezer új alkalmazottra lenne szüksége. A cégek ezeket a munkahelyeket külföldi munkásokkal szeretnék betölteni, elsősorban Ukrajnából, de más Európai Unión kívüli országból is. Már hosszabb ideje követelik a cseh kormánytól, hogy egyszerűsítse a külföldi munkaerő bejövetelét Csehországba. A kabinet már hónapok óta mérlegeli a témát, a probléma megoldása érdekében konkrét lépések azonban nem történtek.

 „Ukrajnában elegendő szabad munkaerő van, amely képes gyorsan alkalmazkodni a csehországi követelményekhez” - mondta Jan Wiesner, a konföderáció elnöke a hírportálnak. Még az ukránok befogadása is legalább egy fél évbe kerül, és a cégeknek nincs ráhatásuk arra, hogy olyanok kapjanak csehországi munkaengedélyt, akikre nekik lenne szükségük, akiket ők választanának ki.

A cseh külügyminisztérium a sokasodó bírálatokra közölte, hogy a közeljövőben 4-5 személlyel megerősítik a cseh konzulátusi hivatalokat Ukrajnában. „A vízum elintézése könnyebb lesz” - reagált a vállalatok panaszaira Irena Valentová, a külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa. A tárca számításai szerint az idén ötezerre nőhet az ukránoknak kiadott munkaengedélyek száma. A cégek azonban ennek a sokszorosát követelik - jegyezte meg az iDNES.  

A cégek szerint a legnagyobb hiány elsősorban a hegesztőkből, a különféle gépjavítókból, villanyszerelőkből, varrónőkből és gépkocsivezetőkből van.  

Csehországban jelenleg mintegy 450 ezer külföldi állampolgárnak van munkaengedélye a hatóságoktól. A cégek szerint azonban ezek jelentős része csak kétkezi munkásként alkalmazható, holott a gazdaságnak szakmunkásokra lenne szüksége. Az ukránokon és a szlovákokon kívül a cseh cégek legszívesebben vietnamiakat alkalmaznának - derült ki a konföderáció felméréséből.