Háromnapos sztrájkot kezdett péntektől Görögországban az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja; az élet gyakorlatilag leáll az országban – írja az Origo.

A két szakszervezet a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen tiltakozik a sztrájkkal. 

  • Leáll a tömegközlekedés,
  • zárva lesznek a boltok, nem nyitnak ki a benzinkutak,
  • sztrájkolnak a taxisok, az árufuvarozók,
  • a kórházak csak sürgősségi ellátást végeznek, zárva lesznek a patikák,
  • nem dolgoznak az állami hivatalok és az önkormányzatok dolgozói. 
  • A kompok péntektől négy napig nem üzemelnek.

Az egyik szakszervezet (GSEE) szerint a reformcsomag "az utolsó szög a dolgozók és a nyugdíjasok koporsójában", akik már épp elég áldozatot hoztak a pénzügyi válság kezdete óta. 

Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF tavaly jóváhagyta a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós görög mentőcsomagot, hogy Athén elkerülhesse a fizetésképtelenséget. A hitelrészletek folyósítását azonban szigorú feltételekhez kötötték.

A hitelezők szerint Görögországban nem haladnak megfelelő ütemben a reformok, és ezért megtagadták a hitelkeret egy esedékes, 5 milliárd eurós részletének folyósítását. A pénz nélkül azonban Athén nem tud törleszteni az IMF-nek és az EKB-nak. 

A görög pénzügyminisztérium korábban az közölte, hogy a tárgyalásokon már megállapodás jött létre a hitelezők által megkövetelt 5,4 milliárd eurós, a GDP 3 százalékára rúgó megszorításokról 2018-ig, elsősorban az adó- és a nyugdíjrendszer átalakításával. Vita alakult ki azonban további megszorítások automatikus életbe léptetéséről arra az esetre, ha nem teljesülne a 2018-ra kitűzött 3,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet. Az IMF ezeknek az automatikus korrekciós intézkedéseknek törvénybe foglalását követeli, Görögország viszont erre nem lát jogi lehetőséget.

A görög parlament előreláthatólag vasárnap szavaz a reformokról.

Forrás: Origo