Számos értelmiségi és a szólásszabadságot védő szervezet bírálta azt az elbocsátáshullámot, amelynek keretében múlt héten 240 könyvtári alkalmazott vesztette el a munkáját Argentínában – írja The Guardian cikke nyomán a latin-amerika.hu.

Az egykoron Jorge Luis Borges által vezetett Biblioteca Nacionalban (Nemzeti Könyvtár) végrehajtandó létszámleépítést múlt kedden „könnyek és felháborodott felkiáltások” közepette jelentették be, számolt be róla a La Nación újság, amely szerint az alkalmazottakkal telefonon közölték a hírt, amely „ájulásokat és idegösszeroppanásokat” váltott ki. Az elbocsátások ötlete az új elnök, Mauricio Macri kormányától ered, amely kiadáscsökkentési intézkedések címén már több ezer embert bocsátott el a közszférából.

A Buenos Aires Herald szerint a létszámleépítés körülbelül a könyvtár alkalmazottainak negyedét érinti. A Kulturális Minisztérium azzal indokolja az elbocsátásokat, hogy a könyvtár alkalmazottainak számát az előző igazgató, Horacio González „aránytalanul növelte”, derül ki a La Naciónból. Egy közlemény szerint 2005-ben a könyvtárnak 306 dolgozója volt, ezzel szemben most 1.048-an dolgoznak benne.

María Pia López, a Nemzeti Könyvtárban működő Könyv- és Nyelvmúzeum egykori igazgatója azonban azt mondta, hogy az alkalmazottak számának növekedése a könyvtár tevékenységi körének bővülésével, például egy digitális könyvtár és egy könyvmúzeum létrehozásával függött össze. „Az elbocsátások érintik az egyes részlegek működését, és esetenként egyenesen ellehetetlenítik azt” – jelentette ki.

López elmesélte, hogy hétfőn a rendőrség körbevette az épületet, hogy megakadályozzák az elbocsátott dolgozók tüntetését. A könyvtár jelenlegi igazgatóját, Elsa Barbert elítélték a kollégái, mondta López, és Alberto Manguel nemzetközileg ismert író, aki júliustól átvenni készül a könyvtár irányítását „hallgat ezekről a komor eseményekről”.

López elmondása szerint könyvtári dolgozók egy csoportja tárgyalásokkal szeretné elérni az elbocsátott dolgozók visszavételét. A Buenos Aires Herald arról számolt be, hogy szakszervezetek kezdeményeztek is tárgyalásokat a dolgozók érdekében.

Az argentin kormány kiadott egy közleményt, amelyben azt mondják, hogy a könyvtár alkalmazottainak száma „aránytalanul” nőtt az előző igazgató, Horacio González vezetése alatt, mígnem „mára 1.048-an lettek”. A kormány szerint „a munkáltatói dokumentációkban lévő számos szabálytalanság” is hozzájárult a döntéshez. Azt mondják, hogy egy vizsgálat ötven olyan ügyet tárt fel, amikor az alkalmazottak „fizetést kaptak, úgy, hogy a könyvtárban sem voltak vagy nem végeztek semmiféle munkát ott”.

Samantha Schnee, az angol PEN-írók fordítói bizottságának elnöke az elbocsájtások átgondolását kérte. „Argentína legismertebb írója, Jorge Luis Borges egyszer ezt mondta: »Mindig is úgy képzeltem, hogy a Paradicsom egyfajta könyvtár lesz.«” Hétköznapibb értelemben a könyvtárak az emberiség tudásának tárházai. Ezért egyszerre riasztó és nyugtalanító, hogy ennek a tudásnak az argentin Nemzeti Könyvtárbeli őreitől Buenos Airesben rövid úton megszabadulnak” – fogalmazott. „Az argentin hatóságoknak újra kellene gondolniuk ezt a döntést.”

A Centro Pen Argentina úgy nyilatkozott, hogy „ügyenként sürgősen meg kell vizsgálni a könyvtári dolgozók kirúgását, akik között veterán kutatók, digitalizációs és mikrofilmes technikai szakemberek, valamint a filozófia, a művészetek és a történelemtudomány doktorai is vannak.”

A PEN központ elmondta, hogy a tudósokból, olvasókból és könyvtárhasználókból álló helyi közösséget „riasztotta és mozgósította” az elbocsátások híre. Írók és értelmiségiek, köztük Beatriz Sarlo, Luisa Valenzuela, Ricardo Piglia, Andrea Giunta és Néstor García Canclini, aláírtak egy fizetett hirdetést, amely a könyvtár „a sokszínűség és a szólásszabadság helyeként” való megőrzését követeli,  valamint hogy a kormányzat „kellő elővigyázatossággal” járjon el, számolt be róla a Buenos Aires Herald.

 Forrás: The Guardian