Az olasz vasutasok csütörtök este kilenc órakor kezdődő huszonnégy órás sztrájkja indítja el az olaszországi közszolgáltatási dolgozók munkabeszüntetését, amely pénteken Róma és Milánó városát is megbéníthatja.

A vasutas szakszervezetek által meghirdetett sztrájk majdnem kizárólag az olaszországi regionális és rövid távú, helyi járatokra vonatkozik. A nemzetközi járatokat és a nagysebességű vonatokat nem érinti a munkabeszüntetés, közlekedik a Fiumicino római nemzetközi repülőteret az olasz fővárossal összekötő gyorsvasút is. A sztrájk miatt fennakadás várható viszont a milánói repülőterekre tartó vonatjáratokban. A vasúti sztrájk péntek este kilenc óráig tart.

Pénteken a tömegközlekedés áll le: Rómában délelőtt négy órás lesz a munkabeszüntetés, Milánóban tizenkét órán át tart a sztrájk, a milánói buszok, villamosok, metrók csak a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején közlekednek. Az olaszországi taxis szakszervezetek visszavonták sztrájkjukat, miután az olasz közlekedési tárca ígéretet tett az Uber-taxiszolgálat szabályozására.

Péntekre az olasz közszolgáltatás többi érdekképviselete is sztrájkot hirdetett meg: a pedagógusok, orvosok, közlekedési rendőrök, a bíróságokon dolgozók. A kórházakban csak az életmentő beavatkozásokat biztosítják.

A szakszervezetek a sztrájkkal a Matteo Renzi vezette kormány gazdasági és szociális politikája ellen tiltakoznak. Ez az első országos sztrájk Olaszországban az idei évben.