Tudta, hogy van olyan cég, amely kifizeti az alkalmazottak lombikprogramját, hogy így is segítse a családalapítást? Egy másiknál bevezették a négynapos munkahetet, megint máshol minden dolgozó külön nyaralási pénzt kap – olvasható a HVG-ben.

Az álláskeresők 57 százaléka úgy böngészi a hirdetéseket, hogy az egyik elsődleges szempont a fizetésen kívüli juttatások köre, az alkalmazottaknál pedig 80 százalék azoknak az aránya, akik inkább egy-egy juttatást választanának fizetésemelés helyett. És nem feltétlenül a mobiltelefonra, a cégautóra vagy a soha ki nem fogyó benzinkártyára kell gondolni, hanem olyan, főleg szociális juttatásoka, amelyek azt éreztetik a dolgozókkal, hogy figyelnek rájuk, és segítenek a munka-magánélet egyensúlyát fenntartani.

A Netflix például egy év fizetett szülési szabadságot biztosít az anyáknak vagy az apáknak. De arra is van lehetőség, hogy a szabadság helyett részmunkaidőt vállaljon az újdonsült szülő. A Spotify hathavi szülési szabadságot biztosít, ezt követően pedig a szülők még egy évig dolgozhatnak részmunkaidőben. De a cég például átvállalja a lombikprogram költségeit is azoknál, akiknek csak így lehet gyermekük.

A legjobb szociális juttatásokat kínáló cégeket nemrég az amerikai Forbes szedte össze.

Az Egyesült Államokban nincs garantált fizetett szabadságminimum, ez a munkaszerződéstől függ. Hasonlóan nincs gyes vagy gyed, a nők szülési szabadsága általában hat és tizenkét hét között van. Az is előfordul, hogy egy pályakezdő vagy új munkatárs az első egy-két évben egyáltalán nem mehet szabadságra, mert a munkaszerződésében a fizetett szabadnapok a ledolgozott évek számával arányosan emelkednek. Éppen ezért sok cég éppen azzal lehet nyerő a munkaerőpiacon, hogy garantálja a dolgozók éves fizetett szabadságát.

De egyre több olyan cég is van, amely átállt a négynapos munkahétre, és olyan is akad, amelyik síbérletet és plusz szabadnapot ad a dolgozóinak télen.

Szintén komoly fegyvertény lehet a jótékonykodás: a Salesforce dolgozói például évente hat nap fizetett szabadságot kapnak, amikor az általuk választott karitatív szervezetnél dolgozhatnak önkéntesként, ezen felül a cég minden egyes munkatársa után 1000 dollárt fizet be az általa megválasztott jótékony célra.

A közösségi lakáskiadással, online lakásközvetítéssel foglalkozó Airbnb – amely 2016 legjobb munkahelye lett – évente 2 ezer dollárt ad minden egyes dolgozójának, amit utazásra költhetnek. A PwC tanácsadócég ugyanakkor a diákhitelek visszafizetését támogatja évente 1200 dollárral, a Kindle pedig arra ad havonta plusz 30 dollárt, hogy a dolgozók könyvet vásároljanak.

Forrás: HVG