A konzervatív brit kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a szakszervezeti tagsági díjakat automatikusan levonják az érdekképviseleti szervezetek tagjainak fizetéséből.

A brit közszolgáltatási rendszer csaknem négymillió dolgozója fizeti így tagdíját - írta csütörtöki számában a The Daily Telegraph.

    Az eljárást David Cameron kormánya azonban elavultnak és költségesnek tartja - állítása szerint évente csaknem 6,2 millió fontba kerül -, és azt tartaná megfelelőnek, ha a szakszervezeti tagok saját maguk gondoskodnának a díj rendezéséről.

    Ezzel nagy valószínűséggel nagy mértékben, akár több tízmillió fonttal csökkenne az érdekképviseletekhez befolyó pénz, ami a szakszervezetek, végső soron pedig a tőlük jelentős adományokat kapó ellenzéki Munkáspárt meggyengüléséhez vezetne a lap szerint.

    Londonban szerdán teljes körű metrósztrájk kezdődött - alig egy hónapon belül a második -, hamarosan pedig a vasutas szakszervezetek tartanak országos munkabeszüntetést, kettőt is, az egyiket ráadásul egy munkaszüneti nappal megtoldott hosszú hétvégén augusztus végén.

    A tagsági díj rendezésével kapcsolatos tervek csak egy elemét jelentik a kormány szakszervezetekre vonatkozó intézkedéscsomagjának, amelynek része az is, hogy mielőtt sztrájkot kezdenek, az érdekképviseleteknek szavazást kell tartaniuk az aktuális kérdésben, és nem hivatkozhatnak régebbi, sokszor évekkel ezelőtti szavazások eredményére.

    A kormány szerint ezen intézkedések célja a szakszervezetek és a tagság kapcsolatának modernizálása, illetve a nagyobb átláthatóság megteremtése, mert a munkavállalók egyszerűbben el tudják majd dönteni, hogy fizetnek tagdíjat vagy nem, illetve mely szakszervezethez akarnak csatlakozni.

    A Konzervatív Párt már az előző kormányzati ciklusban le akarta állíttatni a szakszervezeti tagdíjak fizetésekből való automatikus leemelését, de koalíciós partnere, a Liberális Demokraták meggátolták ezt. A belügyminisztérium és a védelmi minisztérium azonban így is eltörölte a gyakorlatot. A toryk a májusi parlamenti választásokon abszolút többséget szereztek, most már egyedül kormányoznak, így nincs akadálya az intézkedésnek, amely a tervek szerint jóval szélesebb kört érint majd, többek közt az állami egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozóit, a rendőröket, a tűzoltókat, a pedagógusokat és a közszolgákat, összesen tehát mintegy 3,8 millió embert.