Alacsony béreik, rossz munkakörülményeik és túlterheltségük miatt hétfőn mintegy 600 egészségügyi nővér nem állt munkába, miután lejárt a törvényben megszabott három hónapos felmondási idő. A legtöbben a kelet-szlovákiai Sároseperjesről (Presov) távoztak, ahol a hadsereg egészségügyi szolgálata segítségét kérték a betegek ellátásához. Kritikus a helyzet a zsolnai és a nagyszombati megyei kórházban, ezekben nem életmentő műtéteket halasztottak el. Peter Visolajsky, a szlovákiai orvosszakszervezet (LOZ) elnöke biztosra veszi, hogy a tapasztalt személyzet hiánya miatt máshol szintén hasonló intézkedésekre kényszerülnek – írja a Népszabadság.

A nővérek a 2016 januárjától hatályos 714 helyett legalább 767 ­eurós (kb. 240 ezer forint) minimálbért követelnek a rendelőkben dolgozók számára is. Háromévenként további 8 eurós béremelésre tartanak igényt. Jelenleg a pozsonyi Egyetemi Kórházban az ügyeletekkel együtt átlag 994, Kassán 684, Sároseperjesen 647 eurót keresnek. Mindannyian szigorú állami ellenőrzést sürgetnek az egészségügyben is elburjánzott korrupció, főleg a kormánypárthoz közel álló érdekcsoportok nyerészkedéseinek visszaszorítására.

Viliam Cislák egészségügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a nővérek követeléseinek teljesítésére jelenleg nincs pénz az államkasszában. Rémhírterjesztés miatt pedig feljelenti a szakszervezetet, mert minden szlovákiai kórház működőképes.

A Szlovákiai Nővéri Kamara (KS) vezetője, Iveta Lazorová szerint Robert Fico kormánya a márciusi parlamenti választások miatt igyekszik eltussolni, mennyire súlyos a helyzet. – Országunkban jelenleg kilencezer egészségügyi nővér hiányzik. Azok a fiatalok, akik tudnak németül vagy angolul, Ausztriába és más nyugati országokba mennek, ahol legalább kétszer-háromszor, Svájcban négyszer annyit kereshetnek, mint nálunk. Mások Csehországba készülnek, az idősebbek nem bírják a megfeszített munkát, idén kétezren kérik korkedvezményes nyugdíjaztatásukat. Rövidesen vidéki kórházi osztályokat zárhatnak be, veszélybe kerülhet az adott térség betegeinek ellátása – hangoztatta Lazorová.

Óriási vérveszteség a román orvosok tömeges Nyugatra vándorlása

Miközben Romániában óriási az orvoshiány, a hatóságok nagyvonalúan lemondanak a rendelkezésükre álló munkaerő egy részéről. Ennek vetne véget az egészségügyi tárca a rezidensképzésre felvettek számának növelésével. Korábban az orvos gyakornoki helyek számát igencsak szűkre szabták. Így állhatott elő az a paradox helyzet, hogy 2015 decemberében munkahelyeket követelő fiatal orvosok tüntettek Klaus Johannis államfő bukaresti hivatala előtt, miközben számos településen akut orvoshiány tapasztalható. A helyzetet tovább rontotta a területi korlátozás is. Egy rezidens, aki Bukarestben vizsgázik, nem foglalhat el kolozsvári állást akkor sem, ha helyben nem akad egyetlen jelentkező sem. Emiatt tavaly százötvenen maradtak állás nélkül. Az egészségügyi tárcát irányító Patriciu Achimas-Cadariu közölte: ezentúl mindenkit felvesznek, aki átmegy a vizsgán. A szűnni nem akaró elvándorlás miatt nemrég lakat került a Vaslui megyei kórház onkológiai klinikájára, miután az utolsó szakorvos is felmondott. Öröm az ürömben, hogy az illető nem külföldre ment, hanem „csak" a magánszférába igazolt át. A román egészségügy az elmúlt években óriási „vérveszteséget" szenvedett el. Becslések szerint Románia 2007-es EU-csatlakozása óta mintegy 15 ezer orvos hagyta el az országot. Jelenleg ezer lakosra 1,9 orvos jut, ezzel Románia sereghajtó Európában. 2014-ben 2450 orvos váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai igazolást. Van némi elmozdulás a bérezésben. Egy gyakornok fizetése 2015 nyarán 1100 lej (77 ezer forint) körül volt, egy főorvos alapbére – 30 évnyi munka után – 2300-2400 lej. Különbség nemcsak a számokban van: míg utóbbi az ügyeletekkel feltornázhatja az illetményét 3500 lejre, addig a rezidensek hiába éjszakáznak, nem kapnak külön juttatást. Tavaly októberben a kormány 25 százalékkal növelte valamennyi orvos fizetését. A rezidensszövetség üdvözölte, hogy az emelés a bérpótlékokra is vonatkozik, s a gyakornokok az emelt fizetés mellé változatlanul megkapják a 670 lejes (47 ezer forint) bérkiegészítést. (Szőcs Levente, Bukarest)

Forrás: Népszabadság