40 éve nem történt ilyen: Angliában sztrájkba léptek az orvosok, miután nem sikerült megegyezni a kormánnyal a fizetésekről és a munkaidőről. Eközben a mi orvosaink közül az ott dolgozók többnyire igencsak elégedettek ottani béreikkel – írja a Privátbankár.

Rezidensek

   A sztrájkban a junior doktorok vesznek részt (nagyjából a mi rezidenseinknek felelnek meg, de hosszabb ideig tart ez a besorolás). Összesen 55 ezren vannak, ebből 37 ezren sztrájkolnak. Emiatt 4 ezer műtétet és egyéb kezelést kellett lemondani, de a sürgősségi osztályok működnek, és a sztrájkoló orvosok megígérték, hogy súlyos esetekben visszatérnek a betegekhez.

A vita, mely a sztrájkhoz vezetett, azon robbant ki, hogy a kormány módosította a szerződéseket, miszerint 11 százalékos alapbéremelést kapnak, de a hétvégi műszak a továbbiakban nem számít túlórának, akkora is a megemelt alapfizetés jár.

Az összegek

   De mennyi is az annyi? A kezdő rezidensek alapfizetése évi 23 ezer font (9,7 millió forint, havonta 800 ezer), de ez az összesen 9 évig tartó juniorság alatt akár 70 ezer fontra is nőhet. A BBC szerint az átlag 37 ezer font (15,5 millió forint, havi 1,3 millió). Lássuk be, ezek itthonról nézve meglehetősen vonzó összegek, nem véletlen, hogy rengeteg magyar orvos dolgozik Angliában.

A brit egészségügyi rendszer, hasonlóan a hazaihoz, döntően állami, az orvosokat a NHS (National Health Service) foglalkoztatja, a szerződésekről az Egészségügyi Minisztériummal egyeztetnek. A mostani változás oka, hogy a konzervatív kormány szeretné javítani az ellátást, azt hét napossá tenni, vagyis hétvégén is megfelelő szinten tartani.

Mi a hiszti oka?

   Joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen szép emelés miért nem elég az orvosoknak, még ha meg is szűnik a hétvégi pótlék. Eddig hétköznap reggel 7-től este 7-ig járt a normál bér, este 7-től 10-ig már pótlék is járt, akárcsak hétvégén. Az új szerződés szerint a hétköznap esti 3 óra és a szombati műszak is az alapbéres időszakba kerülne.

A pótlék 25-50 százalék volt. A sztrájkolók szerint nagy érvágás ennek elvonása, de pontosan ki lehet számolni, hogy hány eddigi túlóra esetén vannak ugyanúgy pénzüknél. A 25 százalékos pótlék esetében fel sem merülhet a kérdés, hisz egész hétre kapnak 11-et, vagyis majdnem az eddigi pótlék felét, tehát mindenképpen jobban járnak.

A többség jobban jár

   Az 50 százalékos esetben is csak akkor lehet gond, ha az idő több mint negyede esett estére vagy szombatra. Ha összevetjük, hogy egy héten így összesen 60 normál óra volt, és az estéket és a szombatot összeadva 30 túlóra, akkor arra jutunk, hogy valószínűleg kevesen lehettek ebben a körben. Inkább csak akkor alakulhatott így a munkaidő, ha kifejezetten az estékre vagy a szombatokra vadászott valaki a túlóradíj reményében.

A többség nem jár rosszabbul, elképzelhető, hogy inkább csak lélektani hatás van, hogy egyáltalán felvetődik a csökkenés bármilyen időszakban is. Összességében inkább javul a többség helyzete. A kormánynak is ez a véleménye, de egyelőre hiába próbálja megmagyarázni. Az orvosok elszántak: január 26-án még egy sztrájkot akarnak tartani, utána február 10-én már egy durvábbat, amikor sürgősségi ellátást sem tartanak.

Forrás: Privátbankár