A német vállalatokat egyre inkább aggasztja a szakképzett munkaerő hiánya. Az autóiparnak azonban más problémái is vannak – írja az automobilwoche.de.

A képzett munkaerő keresése és megtalálása fokozatosan a legnagyobb problémává válik a német vállalatok számára - derül ki a Deloitte menedzsment tanácsadó cég tanulmányából: "A szakképzett munkaerőhiány jelenti most a legfontosabb kockázatot a vállalatok számára, ezt követik a növekvő nyersanyagköltségek, a növekvő szabályozás és az energiaköltségek ” - írta Alexander Börsch, a Deloitte vezető közgazdásza a Münchenben csütörtökön közzétett tanulmányban.

A tanácsadók szeptemberben 158 pénzügyi vezetőt kérdeztek meg német vállalatoknál. Kétharmada magas kockázatnak nevezte a szakmunkáshiányt.  "Ez azt jelenti, hogy a szűk munkaerőpiac visszatartja a vállalatokat" - mondta Börsch.  "A szakképzett munkaerő hiánya minden iparágat érint." Jelenleg az ingatlan- és az építőipar szenved a legtöbbet, ami a vállalatok csaknem háromnegyedét érinti.

Az igazgatótanács tagjai növekvő kockázati tényezőket látnak a nyersanyag- és energiaköltségekben, "amelyek a vállalatok 42 százaléka számára fenyegető méreteket öltöttek".  Az autóiparban és a vegyiparban ez még nagyobb, 70 százalék körül van.

Az autóipar a legpesszimistább

Elvileg a megkérdezett vezetők továbbra is pozitívnak ítélik a gazdasági kilátásokat, bár nem olyan optimista módon, mint tavasszal vagy tavaly ősszel. Ami a saját vállalat üzleti kilátásait illeti, a kiskereskedelmi és a fogyasztási cikkek iparága volt a legbiztosabb.  "Az autóipar a többi szektorhoz képest sokkal pesszimistább a következő tizenkét hónapra"

Forrás: autoszektor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!