A cégek azt követelik, hogy több alacsonyabban képzett munkavállaló kaphasson vízumot: a brexit életbe lépte óta csak magasan képzetteket várt a szigetország, a szakképzést nem igénylő munkák kapcsán azt kérte a vállalkozásoktól, oldják meg azokkal, akik már az országban vannak. Az infostrat.hu cikke.

Ahogyan egyre nagyobb számban térnek vissza az irodai munkavégzésre a brit cégek, úgy egyre jobban nyilvánvalóvá válik az, hogy a takarítás kérdését jelenleg nem tudja önerőből megoldani az ország. Amikor az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, bezárta kapuit az alacsony képzettségű bevándorlók előtt is, most pedig, hogy az élet visszatér a normális kerékvágásba, a hiányuk érezhető.

A takarítók hazamentek

A Pioneer Facilities vezérigazgatója, Mary-Jane Pettit a Euronewsnak elmondta, hogy sok alkalmazottjuk ment haza a brexit miatt.

Azt mondanám, hogy valószínűleg 70 százalékuk spanyol, dél-amerikai, bolgár, román volt; sokan közülük hazamentek. A munkaerő legalább 25 százalékát elvesztettük

– árulta el. Új dolgozók toborzása nem egyszerű, nem sokakat vonz ez a kilenctől ötig tartó munka, azok pedig, akik szívesen elvégezték ezt is, már nincsenek az országban.

Más ágazatok is érintettek:

  • benzinkutak zártak be a kamionsofőr-hiány miatt meg nem érkező üzemanyag miatt,
  • a szupermarketek polcai foghíjasak,
  • a KFC egyes éttermei bezárnak, mert nem kapnak elegendő csirkehúst,
  • a McDonalds's-ben pedig nincsen milkshake.

"Ha meg akarjuk oldani a gazdaságunkban jelentkező azonnali munkaerőhiányt és készséghiányt, akkor a bevándorlási rendszert kell használnunk, amelyet pontosan erre a feladatra hoztunk létre. Azt mondtuk, hogy mostantól olyan bevándorlási rendszerünk lesz, amely csak azokat a készségeket hozza be, amelyekre szükségünk van. Pontosan erre a pillanatra épült ki" – jelentette ki Tony Danker, a Brit Ipari Szövetség főigazgatója egy beszédében. Danker szerint két éven át is húzódhat a krízis az országban.

Forrás: infostart.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!