Rossz munkakörülmények, heteken át tartó távollét a családtól és hosszú fuvarok - általában ezekre a tényezőkre panaszkodnak a kamionsofőrök, amikor a munkaerőhiány témája felmerül.

A Nagy-Britanniát érintő üzemanyaghiány rávilágított arra, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a közúti szállítást érintő munkaerőhiánynak. És ez a jelenség nemcsak a brexit utáni szigetországot, hanem a kontinentális Európát is érintheti a szakértők szerint, hiszen a rossz körülmények miatt menekülnek a sofőrök a szakmából. A szakszervezetek szerint a legtöbb uniós szabályt egyszerűen megszegik, így a munkaerőt könnyen kihasználják.

Láthatjuk, hogy azoknál a cégeknél, amelyek csalnak - és ez a parkoló tele van az ő kamionjaikkal, a sofőrök gyakran hónapokon át elszigetelődnek, be vannak zárva a kamionjaikba. Ezt nem mi mondjuk, hanem a sofőröktől halljuk nap, mint nap. Úgy érzik, hogy börtönbe zárták őket, miközben senki nem foglalkozik a törvényekkel

- mondta egy holland szállítási szakszervezet lápviselője, Edwin Atema.

Jelenleg Nagy-Britanniában a legsúlyosabb a sofőrhiány, ahol a brexittel megakadályozták a munkaerő szabad áramlását. Emiatt akadozik az élelmiszerek szállítása sok áruházba és a benzinből is hiány van.

A legnagyobb baj az, hogy a brit kormány nem tette meg a szükséges lépéseket a munkaerőpiacon a brexit után. A cégek közben haboztak, nem merték elmondani, hogy mi várható, vagy pedig nem voltak teljesen őszinték. Így a kormány félelemkeltésnek nevezte a panaszokat és azt mondta, hogy nem lesz gond

- mondta egy kereskedelmi szakértő, David Henig.

A probléma egyik része a szállítmányozó cégek szerint az, hogy tömegesen alkalmaznak Kelet-Európában bejelentett munkaerőt Nyugat-Európa útjain. Ezzel lenyomják a piaci árakat.

“Néhány cég Lengyelországban vagy Törökországban hoz létre irodát, ahol alacsonyak a munkabérek. Aztán az alkalmazottak Hollandiában, vagy bárhol máshol Európában fognak fuvarozni. Azonban ezek az emberek otthoni bért fognak kapni, ahelyett, hogy felvennének egy holland vagy egy német sofőrt helyi bérekért. Lenyomják a béreket és versenyhelyzetet teremtenek, de mindezt a sofőrök fizetik meg" - mondta egy korábbi holland fuvarozó, Ron Van Lingen.

A szakszervezetek szerint nem elég az, hogy az EU mobilitási csomagját elfogadták, az előírásokat be is kell tartatni a cégekkel.

Forrás: msn.com

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!