A gazdaság növekedésének üteme gyorsult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de még így is 0,7 százalékkal elmaradt a válság előtti negyedévhez képest.


A párizsi székhelyű kormányközi szervezet hétfőn közzétett előzetes adatai szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest 1,6 százalékkal nőtt a GDP az OECD-tagállamokban. A tavalyi második negyedévben, a járvány első hulláma által okozott globális sokk hatására példátlan mértékben, 10,4 százalékkal esett vissza az OECD-tagok gazdasági teljesítmény.

Rekordzuhanás, visszakapaszkodás

A korábbi rekordot a pénzügyi és gazdasági világválság csúcsán, 2009 első negyedévében mérték, de akkor is csak 2,3 százalékkal esett vissza az OECD-tagállamok gazdasági teljesítménye.

Negyedéves összevetésben a tavalyi első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent, majd a második negyedévi 10,4 százalékos mínusz után a harmadik negyedévben már 9,4 százalékkal, a negyedikben 1,1 százalékkal, az idei első negyedévben pedig 0,6 százalékkal nőtt a reál-GDP.

Az idei második negyedévben az OECD-tagállamok hazai össztermékének szintje még mindig 0,7 százalékkal maradt el a járvány előtti utolsó “béke negyedévhez”, 2019 október-decemberéhez képest.

A hét legfejlettebb gazdaság (G7) közül Nagy-Britannia lemaradása volt a legnagyobb, 4,4 százalékos, majd Olaszország következik 3,8 százalékkal, illetve Franciaország és Németország 3,3-3,3 százalékkal. A G7-csoport tagjai közül csak az Egyesült Államok volt képes a járvány előtti szintre visszakapaszkodni, a második negyedévben az amerikai GDP 0,8 százalékkal haladta meg a 2019 utolsó negyedévit.

Idén április-júniusban az Európai Unióban, az euróövezetben és a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoportban is nőtt a GDP. Legjobban az euróövezet teljesített, ahol az első negyedévi 0,3 százalékos csökkenés után 2,0 százalékkal nőtt a gazdaság. Az Európai Unióban 0,1 százalék mínuszról 1,9 százalékra ugrott, a G7-csoportban pedig 0,4 százalékos emelkedésről 1,6 százalékra gyorsult a reál GDP-növekedés üteme a második negyedévben.

Nagy-Britannia a mezőny élén

A hét legfejlettebb gazdaság közül Nagy-Britannia GDP-je nőtt a legnagyobb mértékben a júniussal zárult három hónapban: az első negyedévi 1,6 százalék csökkenés után 4,8 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék. A második helyezett Olaszország gazdasági növekedési üteme 0,2 százalékról 2,7 százalékra gyorsult. Németország GDP-je 1,6 százalékkal, az Egyesült Államoké ugyancsak 1,6 százalékkal, Franciaországé 0,9 százalékkal, Kanadáé 0,6 százalékkal, Japáné pedig 0,3 százalékkal nőtt.

Éves összehasonlításban 13 százalékkal ugrott meg az OECD-országok gazdasági teljesítménye a második negyedévben, míg az elsőben 0,3 százalékkal csökkent. Az Európai Unióban az első negyedévben mért 1,3 százalékos csökkenésről 13,2 százalékos, az eurózónában 1,3 százalékos visszaesésről 13,6 százalékos, a G7-csoportban pedig 0,6 százalékos mínuszról 12,8 százalékos GDP-növekedésre váltott ét a gazdaság.

A hetek közül a brit gazdaság teljesített a legjobban, 22,2 százalékos növekedéssel, 7,6 százalékkal pedig Japán bizonyult a sereghajtónak. Franciaország GDP-je 18,7 százalékkal, Olaszországé 17,3 százalékkal, Kanadáé 13,8 százalékkal, az Egyesült Államoké 12,2 százalékkal, Németországé pedig 9,4 százalékkal bővült.

Forrás: MTI

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!