Az utóbbi évekhez képest sokkal több bevándorlóra, évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához – mondta a német szövetségi munkaügyi ügynökség (Bundesagentur für Arbeit – BA) vezetője egy lapinterjúban, hangsúlyozva, hogy a bevándorlást a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően kell szervezni. A jarmuipar.hu cikke.

Detlef Scheele a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a német gazdaságot tömeges munkaerőhiány sújtja, és a helyzet egyre rosszabb.    A társadalom elöregedése miatt már az idén csaknem 150 ezerrel csökken a munkaképes korú potenciális munkavállalók száma, és a következő években ez még drámaibb lesz.    Úgy vélte, a problémát csak jelentősen nagyobb bevándorlással lehet megoldani, de nem a menekültügyi rendszer révén.     “Nem a menedékjogról van szó, hanem a munkaerőpiaci szükségletekre szabott, célzott bevándorlásról” – mondta a BA vezetője, kiemelve, hogy az ápolóktól kezdve a klímaszerelőkön át a szállítmányozási szakemberekig és az egyetemi végzettségű munkavállalókig “mindenütt hiány lesz szakképzett munkaerőből”.

Az évről-évre súlyosabb gondot Németország csak úgy tudja megoldani, ha “a szakképzetlen munkásokat és a munkahelyüket elveszítő embereket továbbképzi, ha lehetővé teszi, hogy tovább dolgozhassanak a részmunkaidőben nem önként dolgozó női munkavállalók, és mindenekelőtt úgy, hogy bevándorlókat hoz az országba”

– mondta Detlef Scheele.    A migrációval szembeni fenntartásokról azt mondta, hogy “ki lehet állni és el lehet mondani, hogy nem akarunk külföldieket, de ez nem működik”.     “A helyzet az, hogy Németországban elfogynak a munkavállalók” – mondta BA igazgatója.

A 83,2 milliós országban a legutóbbi, júliusi adatok szerint 44,7 millióan dolgoznak. A regisztrált munkanélküliek száma júniushoz képest 91 ezerrel, 2020 júliusához viszonyítva 320 ezerrel csökkent. Így 2,590 millió álláskeresőt tartanak nyilván. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 5,6 százalékra csökkent.    A BA számításai szerint a koronavírus-járvány a munkanélküliek számát 316 ezerrel, a munkanélküliségi rátát 0,7 százalékponttal emelte a járvány gazdasági szempontból legsúlyosabb szakasza, 2020 nyár végéig. A helyzet időközben javult, így az állásukat a járvány miatt elveszítő emberek nagyjából fele már talált munkát.

Forrás: jarmuipar.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!