Az Amazon nemcsak a szállítójárművek vezetőfülkéit figyeli a Driveri nevű kamerarendszer segítségével, de az óriásvállalat a kamera által gyűjtött információkat is figyelembe veszi, mikor az alkalmazottak kifizetéséről van szó – írja a Mérce.

Az Information oldal oknyomozó riportja szerint a rendszer tényleg mindent lát: nemcsak az utat figyeli, hanem azt is, hogy a vezető bekötötte-e magát, s valóban akkor tart-e pihenőt, amikor ezt előírták neki.

Az új rendszerrel kapcsolatban a februári bevezetése óta számos kritika hangzott el. Az Amazonnak dolgozó sofőrök közül többen nyomban a nemtetszésüknek adtak hangot a fejlesztéssel kapcsolatban. A nyilatkozók között volt, aki úgy érezte, a szabadságát korlátozzák azzal, hogy minden mozdulatát követik.

A munkások már februárban megsejtették, hogy a Driveri végső soron a kisebb hibák és szabálytalanságok feltárására és a sofőrök megbüntetésére szolgál, semmint arra, hogy a csomagszállítást megkönnyítse. Nem egy munkás már március folyamán arról beszélt, hogy a fizetéslevonásoktól való félelmükben eltakarják a kamerát.

Az Amazon kezdetben azzal érvelt a kamerarendszer felszerelése mellett, hogy a sofőrjeikre számos veszély leselkedik, balesetek részesei lehetnek, ezeknél pedig sokszor nem tudni, ki volt a hibás. Ezért is döntöttek a Driveri mellett, amely a folyamatos adatszolgáltatás mellett óvja is a sofőrt, és persze az árut is.

Azonban az Information által megszerzett dokumentumok szerint azoktól a sofőröktől, akik sokat hibáznak, azonnal megvált a cég.

A Driveri alkalmazása előtt az Amazon a „Mentor” nevű applikációt használta furgonjaiban. A rendszer pontozta a vezetést a fékezések, gyorsítások, fordulások és a sebesség elemzésével. Ám a Mentor akkor is büntette a munkások, ha csak a telefonjuk zuhant a padlóra, mivel a vezetői megoldásokat gyakran félreértelmezte.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen botrány, amely az utóbbi időszakban az Amazonhoz kötődik.

Áprilisban arról írtunk, hogy az óriáscég tisztességtelen eszközökkel érhette el a szakszervezet leszavazását Alabamában. Köztudott az is, hogy a logisztikai központokban dolgozók kizsákmányolása minden képzeletet felülmúlGyakran még az illemhelyre sem távozhatnak.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!