Májustól 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér – ebben egyeztek meg kedden, hosszas tárgyalások után a HotNews értesülései szerint a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselői. A hírt megerősítette a Mediafaxnak Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség vezetője is.

Abban is megállapodtak a felek, hogy közösen készítenek hatástanulmányt a minimálbér-emelés gazdasági következményeiről. Az intézkedést formálisan a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselőiből álló Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A HotNews úgy tudja, hogy a kormány csak júliustól kívánta emelni a minimálbért, mert előbb látni akarta a január elsejétől életbe lépő új adótörvénykönyv gazdaságra gyakorolt hatását. A szakszervezetek ragaszkodtak a május elsejei dátumhoz, és tüntetéseket helyeztek kilátásba, ha kérésük nem teljesül.

A minimálbér 2016-os emelését a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szakszervezetek követelték, a Ponta-kormány ígéretei közt is szerepelt. A munkaadói szövetségek arra figyelmeztettek: különösen a gyengén fejlett régiókban áll fent az a veszély, hogy hatására a cégek feketén kezdik fizetni alkalmazottaikat.

Forrás: kitekinto.hu