Az Mfor.hu az Eurostat friss adatainak elemzése után arra jutott, hogy hiába az emelés, nem látszik pozitív irányú változás, a magyar minimálbérek vásárlóértékében uniós összehasonlításban. Sőt, a minimálbéresek helyzete határozottan romlott: míg egy évvel ezelőtt a nettó magyar minimálbér 503 eurót ért, ma már csak 492,12-t.

A napokban frissült az Eurostat statisztikája, eszerint a magyar 167 400 forintos bruttó minimálbér 476 eurót jelent, ami a harmadik legalacsonyabb a minimálbérrel rendelkező tagállamok sorában. Mögöttünk a bolgár mellett a román minimálbér található 466 euróval.

A visegrádi országokat tekintve

  • a szlovákoknál a legmagasabb a minimálbér 623 euróval,
  • aztán jön Lengyelország 619,46,
  • majd Csehország 596,36 euróval.
Vagyis az ellentétes irányú makrogazdasági folyamatok (erősebb forint, de magasabb árak) eredményeként romlott a minimálbéresek helyzete, életszínvonalukban egyáltalán nem történt előrelépés.

A bruttó és a nettó minimálbér egyelőre magasabb Magyarországon (csupán 10 euróval), Romániában a minimálbéresek 281 eurót visznek haza szemben a magyar 316,54 euróval. A fizetések értéke viszont már eltérően alakul:

a román nettó minimálbér 520 egységet ér, a magyar csupán 492,12-t. Vagyis a keleti szomszédunkban jellemző hazainál alacsonyabb árszínvonal több termék és szolgáltatás beszerzését teszi lehetővé az ottani minimálbérből.

 

A lap hozzáteszi: egy év alatt némiképp javult a helyzet, mivel akkor még mintegy 50 egység volt a differencia a két érték között, most pedig 28, ami annak köszönhető, hogy a nettó vásárlóérték Romániában 5,9, Magyarországon pedig 2,3 százalékkal mérséklődött.

Az Mfor.hu összefoglalója szerint a magyar minimálbér továbbra is a sereghajtók között van, és ez a megállapítás gyakorlatilag minden aspektusból nézve megállja a helyét. Legyen szó a bruttóról, nettóról (Magyarországon a legnagyobb a minimálbér adóterhelése az ILO adatai szerint), vagy a vásárlóerő-paritáson vett összegekről. Talán utóbbi a legfontosabb mutató, mely alapján a román minimálbéresek magyar érintetteknél jobb életszínvonala rajzolódik ki, teszik hozzá.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!