A napenergia világszerte egyre népszerűbb, és az ágazat ezért munkaerőhiánnyal küzd – írja a közszolgálati Deutsche Welle.

5 gigawatt összteljesítményű napelemet szereltek fel Németországban tavaly, de ez hamarosan meghatszorozódhat. Ehhez viszont több ember kell –nyilatkozta a Deutsche Wellének Günther Haug, a BayWa r.e. egyik vezetője. A cég, amely óriási napelemeket helyez el mindenütt a világon 2017-ben még csak 1100 dolgozóval működött, az idén már 2700-zal, és folyamatos a toborzás.

"Keresünk mérnököket, pénzügyeseket, projektfejlesztőket és ügyfélkapcsolatot ellátni képes személyeket" – mondja Haug, aki hozzáteszi: "hajlandók vagyunk komoly pénzügyi befektetésre is, hogy jó szakembert kapjunk, és magunk is képzünk embereket, mert akkora a hiány a piacon".

60 millióan dolgoznak majd a globális napenergiapiacon?

Jelenleg körülbelül 4 millióan ügyködnek ebben a szektorban, ahol a dinamikus növekedés következtében 10 év múlva már 60 millióan lesznek – szól a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency, IRENA) jóslata.

"Becslésünk szerint minden dollár, amelyet ebbe az ágazatba fektetnek be háromszor annyi új munkahelyet teremt, mint a fosszilis energiaszektorban" – hangsúlyozza Francesco La Camera, az IRENA igazgatója.

Jelenleg körülbelül 850 gigawatt energiát termel a napenergia világszerte. Ahhoz azonban, hogy a globális gazdaság elérje a karbonsemleges állapotot legkevesebb 60 ezer gigawatt napenergiára lesz szükség az IRENA szerint.

Ehhez kell majd a 60 millió dolgozó a napenergia-szektorban. Jelenleg világméretű vadászat folyik a jó szakemberekre. Fabian Rojas argentin mérnök most Németországban dolgozik, de nem tudja, hogy meddig. "Várom, hogy ki kopog az ajtómon legközelebb" – mondta a Deutsche Wellének.

Forrás: HVG