A harmadik járványhullám leszálló ágában globálisan fellángolt, koronavírus-járvány okozta iparági krízisre javasol egy áthidaló megoldást az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV), amely – hasonlóan a magyar turizmus képviselőihez – az el- vagy hazavándorolt vendéglátóipari, szállodai munkavállalók pótlását célzó megoldásokat keresi. Főképp, hogy júliustól az EU-s zöldútlevél rendszerével felpöröghetnek a régen várt beutazások a szomszédos országok turistáival – írja a Magyar Nemzet.

 A magyarországi belföldi turizmus tavaszi újraindulását követően restartolt szomszédos piacon viszont pattanásig feszült állapotok uralkodnak. Az ausztriai Munkaügyi Kamara megrendelésére készült friss, bécsi felmérés szerint ugyanis a szektorban foglalkoztatottak 38 százaléka jelenlegi munkahelyének, illetve hivatásának teljes elhagyását tervezi.

Ennek fő oka a jövedelem csökkenése, kiesése vagy a munkahely elvesztése miatt állandósult félelem és bizonytalanság. A fizetés miatt a legnagyobb bajban a gyakran Magyarországról érkezett munkavállalókkal kiegészített szállodai, éttermi kisegítő személyzet van, mert elmondásuk szerint a jelenlegi bevételeik nem fedezik a megélhetési kiadásaikat.

– A világjárványt megelőzően Ausztriában 320 ezer munkahelyet biztosított közvetlenül a turizmus. A válságban 155 ezren „kurzarbeit-modell” keretében meg tudták tartani munkahelyüket, míg 45 ezren elvesztették azt. Különösen a bécsi szállodások helyzete nehéz – állítja a GD Consulting bécsi központú turisztikai tanácsadó cég.

Mint írják, az ÖHV egyik javaslata szerint a nyáron még várhatóan kevésbé forgalmas városi szállodák mobilis személyzetét a főidényre a vidéki üdülőhelyeken lévő – nagyobb forgalmú – szállodákba lehetne átirányítani úgy, hogy a jelenlegi munkaviszonyuk nem változik, a foglalkoztatójuk az eddigi cég marad.

Ehhez a városi és az osztrák turisztikai övezetek munkaadó vállalkozásai az állam bevonásával megállapodhatnak arról, hogy az ideiglenes foglalkoztatás ideje alatt a helyileg átirányított munkavállalók megkapnák a megszokott bérüket, illetve a vidéki vendégektől kapott borravalót, emellett ingyenes élelmiszer-ellátást, szállást biztosítanának nekik. Így az eredeti munkáltató a szezonban csekélyebb városi forgalomban spórolhat a költségein, a mozgalmasabb vidéki turizmusban felmerült plusz munkaerőigényre válaszul viszont szélsőségek nélkül feltölthetők az üres állások.

Ezzel a konstrukcióval a közszféra pénzt takarítana meg, míg az adó- és járulékbevétel is megmarad. A szezonra „kikölcsönzött” alkalmazottak pedig legkésőbb a szokásos üzletmenethez való visszatéréssel újra az eredeti munkáltatónál dolgozhatnak, az új, nyári tapasztalatokkal gazdagabban – szól a látogatottságban régiós szinten előttünk járó Ausztria szállodaipari javaslata, amelyet a szakértők szerint érdemes a magyar piacon is megfontolni, ahelyett, hogy a vállalkozások egymás kárára versenyezzenek az elcsábítható dolgozókért.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!